DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: Šī gada pēdējā investīciju projektu  kārtā pašvaldībām tiks piešķirti aizdevumi deviņu projektu realizēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā (MK) apstiprināts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais MK rīkojuma projekts “Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai”, atbalstot iespēju saņemt  valsts aizdevumu tiem pašvaldību investīciju projektiem, kas izvērtēti projektu pieteikumu devītajā kārtā.  

Ministrs Artūrs Toms Plešs; “Infrastruktūras labiekārtošana un satiksmes tīkla sakārtošana ir priekšnoteikums līdzsvarotai reģionālai attīstībai. Šogad ar VARAM atbalstu tiek īstenoti iedzīvotājiem nozīmīgi projekti visā Latvijā. Valsts aizdevumu programmu plānots turpināt arī 2022. gadā, tāpēc aicinu pašvaldības sekot līdzi iespējām pieteikties un īstenot investīciju projektus savos novados.”

Kopumā atbalstīti ir deviņi investīciju projekti sešās pašvaldībās, kopējais finansējums 8 346 594,13 eiro, aizņēmuma apmērs – 7 094 605,00 eiro. Projekti tiks īstenoti Ropažu, Aizkraukles, Kuldīgas un Augšdaugavas novados, kā arī valstspilsētās – Rīgā, un Jelgavā. 

  • Transporta infrastruktūras attīstībai apstiprināti pieci projekti no trim pašvaldībām, (aizdevums 6 178 706, 48 eiro) no kuriem lielākais - veloceļš Imanta – Daugavgrīva Rīgā.
  • Iedzīvotāju nekustamā īpašuma pievienošanai centralizētiem kanalizācijas un ūdensapgādes tīkliem tiks īstenots viens projekts Kuldīgas novadā (aizdevums 153 081,40 eiro).
  • Īres dzīvokļu izveidošanai tiks pārbūvēta pašvaldības īpašumā esoša ēka Ilūkstē, Augšdaugavas novadā (aizdevums 456 304,54 eiro).
  • Jaunu pašvaldības pakalpojumu sniegšanas veidu attīstībai atbalstīts  projekts Rīgas pilsētas pašvaldības administratīvās teritorijas digitālā dvīņa izstrādei (aizdevums 347 270,00eiro).
  • Bet būvprojektu izstrāde projektiem, kuru īstenošana plānota no Eiropas Savienības fondu vai citiem finanšu līdzekļiem – atbalstīta būvprojekta izstrāde satiksmes infrastruktūrai Jelgavā (aizdevums 120 871,74 eiro).  

Kā ziņots iepriekš, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašināja pašvaldību iespējas aizņemties, papildinot aizdevumu programmu ar iespēju projektus pieteikt arī: pašvaldības ēku pielāgošanai pašvaldības pakalpojumu sniegšanai; īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona; pašvaldības meliorācijas sistēmas infrastruktūrai; būvprojektu izstrādei nozīmīgiem un lieliem investīciju projektiem, kā arī pašvaldību uzsākto investīciju projektu pabeigšanai. Tāpat, lai mazinātu Covid-19 izplatību, programmā iekļauts VARAM ierosinājums pašvaldībām saņemt valsts aizdevumu sociālo aprūpes centru pārbūvei vai pielāgošanai atbilstoši higiēnas prasībām.  

Arī devītajā kārtā svarīgs kritērijs aizdevuma saņemšanai ir projekta augsta gatavība – projekti būs jāpabeidz līdz 2022. gada beigām Piesakoties valsts aizdevuma saņemšanai, pašvaldībām jāņem vērā, ka investīciju projekta aizdevuma apmērs nevar būt lielāks par 85% no kopējām izmaksām, un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 15%.  

Paredzēts, ka pašvaldības valsts aizdevumus investīciju projektiem varēs saņemt arī 2022. gadā. Šobrīd VARAM izstrādā nepieciešamos Ministru kabineta noteikumus, kurus ir plānots pieņemt līdz šī gada beigām.

Ar atbalstīto projektu sarakstu var iepazītiesšeit.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI