DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
29. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

PVD atgādina par biodrošību mājputnu novietnēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pēdējā mēneša laikā Igaunijā konstatēti jau septiņi augsti patogēnās putnu gripas gadījumi savvaļas putniem, un, kā ziņots iepriekš, pirms mēneša saslimšana konstatēta arī nelielā mājputnu novietnē Tartu apkaimē.

Lai gan Latvijā pēdējais pozitīvais augsti patogēnās putnu gripas gadījums savvaļas putniem  konstatēts vasarā, un ir atcelta lielākā daļa no mājputnu turētājiem noteiktajiem ierobežojumiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina mājputnu turētājus būt piesardzīgiem - ievērot biodrošību un citus noteikumus:

  • mājputnu novietņu darbiniekiem un personām, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem, jānodrošina darba vai maiņas apģērbs un apavi, ko lieto tikai mājputnu turēšanas vietā;
  • mājputnu dzirdināšanai jāizmanto ūdens, kas nav iegūts virszemes ūdenskrātuvēs;
  • lai novērstu tiešu un netiešu kontaktu ar savvaļas ūdensputniem, aizliegts mājputnus, kas ir ūdensputni, izlaist dabīgas izcelsmes ūdenstilpēs;
  • aizliegta dalība tirgos ar mājputniem un izbraukuma tirdzniecība ar mājputniem un inkubējamām olām.

Atgādinām, ka mājputnu turētājiem ikdienā ir jāievēro stingri biodrošības pasākumi, mājputnu barošanu un dzirdināšanu organizējot mītnē vai norobežotā teritorijā, novēršot savvaļas putnu piekļūšanu barībai un pakaišiem, kā arī nepieļaujot nepiederošu personu piekļūšanu mājputnu turēšanās vietām. Par visiem gadījumiem, kad ir aizdomas par mājputnu saslimšanu, nekavējoties jāziņo veterinārārstam vai PVD.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kam raksturīga augsta mirstība. Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kam slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu ūdeni, barību vai priekšmetiem (apaviem, apģērbu, inventāru), uz kuriem nonācis vīruss.

Aicinām ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, īpaši – ūdensputniem, zvanot uz  PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju  67027402 vai informējot tuvāko PVD pārvaldi.

Oktobrī un novembrī uzliesmojumi mājputnu novietnēs konstatēti ne tikai Igaunijā, bet arī daudzās citās Eiropas valstīs – Polijā, Vācijā, Nīderlandē, Dānijā, Čehijā, Norvēģijā, Itālijā, Francijā, Bulgārijā, Ungārijā un citās.

Plašāka informācija par putnu gripas izplatību Eiropā pieejama šeit - https://www.pvd.gov.lv/lv/uzliesmojumi-eiropa Latvijā augsti patogēnā putnu gripa līdz šim ir konstatēta tikai savvaļas ūdensputniem – pēdējo reizi jūnijā sudrabkaijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI