DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts policija aicina: “Nepieliec sev soda punktu!”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 22. novembrī, Valsts policija uzsāk drošības kampaņu “Nepieliec sev soda punktu!”, ar kuru plānots sabiedrībā aktualizēt jautājumu par atkārtotiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, būtiskākajiem iemesliem un iespējamajām sekām. Vienlaikus ar šo kampaņu Valsts policija aicina pārskatīt un mainīt attieksmi pret piešķirtajiem soda punktiem, stiprinot apziņu, ka katrs no tiem ir viens pieturpunkts ceļā uz, iespējams, traģisku iznākumu.

Valsts policijas veiktais pētījums par atkārtotiem pārkāpumiem ceļu satiksmē liecina, ka gados jauni autovadītāji, galvenokārt vīrieši, bez pienācīga stāža un pieredzes ir tieši tie, kas visbiežāk vairākkārt pārkāpj atļauto braukšanas ātrumu virs 30 km/h, šādi apdraudot apkārtējos cilvēkus un ignorējot viņiem izteiktos brīdinājumus par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu (CSN) pārkāpumiem, starp kuriem visbiežāk parādās ātruma pārsniegšana, agresīva braukšana, braukšana nepiesprādzējoties vai bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām u.c.

Vairumā gadījumu veiktie atkārtotie pārkāpumi ir satiksmes drošības pamatlietas, kas liecina, ka šos autovadītājus nebaida ne sava, ne apkārtējo cilvēku drošība. Salīdzinot 2020. gada pētījuma datus ar šī gada statistiku1, 56 % autovadītāju joprojām turpina pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus, savukārt 29 % ir pārkāpuši citus ceļus satiksmes noteikumus. Visbiežākais atkārtotais pārkāpums ir tieši atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana (59 % jeb 404 reizes).

20 % jeb piektā daļa no pētījuma dalībniekiem diemžēl nav mainījuši savus ieradumus, nav guvuši mācību un turpina veikt pārkāpumus, tādējādi apdraudot savu un līdzcilvēku drošību. Aizvadītā gada laikā pētījumā ietvertās izlases pārstāvji ir iekļuvuši 67 ceļu satiksmes negadījumos, no kuriem 43 % ir bijuši sadursmes ar citiem satiksmes dalībniekiem, 36 % uzbraukšana kādam šķērslim, 12 % uzbraukšana stāvošam transportlīdzeklim un 1,5 % gadījumu ir uzbraukuši gājējam.

“Valsts policijas drošības kampaņas centrālā ass ir nevis viens pārkāpumu veids vai tāda subjektīva un plaša tēma kā "pārgalvīgā braukšana", bet gan cilvēka apzināta izvēle atkal un atkal pārkāpt noteikumus. Balstoties uz pētījuma datiem, atkārtoto pārkāpumu loks diemžēl ir ļoti liels. Šo bīstamo uzvedības modeli lieliski ilustrē pārkāpumu uzskaites punkti jeb "soda" punkti – bīstamāko ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumu uzskaites sistēma, ko visi pārzina, bet tomēr daudzi turpina ignorēt. Bezbailība, pārlieku liela pašpārliecība par savām spējām, kas nereti var robežoties ar bravūru, un pieredzes trūkums padara atkārtotus pārkāpumus par bīstamu domāšanas modeli un sevi un citus apdraudošu uzvedības paradumu. Ja autobraucēji, tieši atkārtotie pārkāpēji, turpina ignorēt riskus, tiem ir jāatgādina, kur noved atkārtoti pārkāpumi, tādēļ aicināsim pašus braucējus "savilkt" punktus un saskatīt sekas,” stāsta Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis.

Kampaņa “Nepieliec sev soda punktu!” norisināsies līdz šī gada 22. decembrim, dažādos komunikācijas kanālos un veidos, uzrunājot sabiedrību, aktualizējot un brīdināt autovadītājus, kuriem ir konstatēti atkārtoti CSN pārkāpumi, par atbildību un bīstamām sekām, kuras var izraisīt sistemātiska, bezatbildīga attieksme pret noteikumiem, vienlaikus veicinot sabiedrības informētību par sekām un to neatgriezenisku nopietnību.

Satiksmes drošības kampaņu “Nepieliec sev soda punktu!” organizē Valsts policija un šī kampaņa tiek finansēta no Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja līdzekļiem.

1 Valsts policijas pētījums, kurā tika analizēti dati par 592 personām, kuras gada laikā ir vismaz 2 reizes pārkāpušas atļauto braukšanas ātrumu par vairāk nekā 31 km/h.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI