DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Desmit mēnešos veiktas 157 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajos 2021. gada 10 mēnešos Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta inspektori veikuši 157 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes. Lielākā daļa no tām veikta izglītības iestādēs.

 

VBTAI saņemtajos iesniegumos un sūdzībās par iespējamajiem bērnu tiesību pārkāpumiem visbiežāk minēta nepedagoģisku disciplinēšanas metožu izmantošana darbā ar bērniem, vienaudžu savstarpējās vardarbības epizodes, nepietiekama sadarbība ar vecaākiem u.c.

Minētajā laika posmā uzsākta arī 71 administratīvā pārkāpuma lieta par fizisku un/ vai emocionālu vardarbību pret bērniem no iestāžu darbinieku puses.

Ārpusģimenes aprūpes iestādēs pārbaudītas 283 personu lietas. Ārkārtējās situācijas apstākļos pārbaudes veiktas attālināti, pieprasot informāciju rakstveidā. Pārbaudēs lielākoties skatīto emocionālās un fiziskās vardarbības gadījumi, kā arī metodes, kas iestādēs tiek izmantotas disciplinēšanai un vardarbības prevencijai.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesības aizsardzības departamenta paveiktais no 01.01.2021. – 31.10.2021.

Dokumentu aprite.

Saņemti 396 iesniegumi/ sūdzības, kā rezultātā veiktas 157 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes (20 ārpusģimenes aprūpes iestādēs, 137 - citās iestādēs, t.sk. skolās, pirmsskolas izglītības iestādēs, sporta skolās, nometnēs).

Iesniegumos/ sūdzībās visbiežāk minētās tēmas:

  • nepedagoģisku metožu pielietošana darbā ar bērniem;
  • vienaudžu savstarpējā fiziskā vardarbība;
  • nepietiekama sadarbība ar vecākiem;
  • apdraudēta bērna drošība ģimenē;
  • emocionāla un fiziska vardarbība no iestāžu darbinieku puses.

1017 citi saņemtie dokumenti.

Nosūtīti 1909 dokumenti.

Attālināti sniegtas 627 konsultācijas fiziskām un juridiskām personām

Administratīvās pārkāpumu lietas

No saņemtajiem iesniegumiem/ sūdzībām uzsākta 71 administratīvā pārkāpuma lieta par fizisku un/ vai emocionālu vardarbību pret bērnu no iestāžu darbinieku puses, no tām 36 pirmsskolas izglītības iestādēs, 27 - izglītības iestādēs (no tām 9 - SKII), 1 - nodibinājumā, 1 - bāriņtiesā, 2 - ārpusģimenes aprūpes iestādēs, 3 - sporta nometnēs un 1 - sporta skolā.

  • 14 administratīvā pārkāpuma lietās notiek apstākļu noskaidrošana.
  • 23 administratīvā pārkāpuma lietas izbeigtas.
  • 17 administratīvā pārkāpuma lietās uzlikts naudas sods.
  • 3 gadījumos atteikts uzsākt administratīvā pārkāpuma lietu.
  • 12 administratīvās pārkāpuma lietās izteikts brīdinājums.
  • 2 administratīvās pārkāpuma lietas pārsūtītas izskatīšanai pašvaldību Administratīvajai komisijai.

Bērnu personu lietu un bērnu tiesību pārbaudes ārpusģimenes aprūpes iestādēs

Pieprasot informāciju rakstveidā, ārpusģimenes aprūpes iestādēs pārbaudītas 283 personu lietas.

2021. gadā galvenās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes tēmas ārpusģimenes aprūpes iestādēs ir:

  1. emocionālā un fiziskā vardarbība, kāds izglītojošais un preventīvais darbs iestādē tiek veikts audzēkņu iespējamo savstarpējo konfliktsituāciju un iespējamās vardarbības mazināšanai, kādas disciplinēšanas metodes tiek pielietotas;
  2. kādā veidā Iestāde nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksātā vienreizējā 500 eiro pabalsta izlietošanu katra audzēkņa vajadzībām.

Bērnu tiesību aizsardzības departamenta pārstāvji piedalījušies 112 sanāksmēs un tikšanās, no tām gan starpinstitucionālajās sanāksmēs kopīgi ar citām institūcijām (Bāriņtiesas, policijas, krīzes centra, Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra u.c. pārstāvjiem), risinot jautājumus un plānojot iespējamos sadarbības variantus, lai novērstu riskus saistībā ar iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, Labklājības ministrijā, Saeimas komisijās, tostarp semināros, lekcijās, konferencēs un intervijās masu saziņas līdzekļos.

  • Departaments organizējis 20 starpinstitucionālās tikšanās sadarbībā ar izglītības iestādēm, sociālajiem dienestiem, bāriņtiesām, pašvaldības policiju, nevalstiskām organizācijām, lai sekmētu bērnu tiesību uzraudzības darbību bērnu interesēs.
  • Lai sniegtu metodoloģisku palīdzību pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem rīkotas 3 tiešsaistes sesijas “Pirmskolu izaicinājumi darbā ar bērniem” par tēmām:
  1. iekšējo resursu atjaunošana darbā ar bērniem, stress, profesionālā “izdegšana” - atpazīšana un profilakse;
  2. sadarbība ar vecākiem, konfliktu risināšana (ar kolēģiem, vecākiem), problēmu pamanīšana;
  3. pozitīvā pieredze, sadarbības instrumenti un metodes.

Sesijām bija vairāk nekā divi tūkstoši skatījumu un pozitīvas atsauksmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI