DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM aicina pašvaldības sadarboties meža ceļu uzturēšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tuvojoties ziemas sezonai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) rosina Latvijas pašvaldības noslēgt sadarbības līgumus par meža ceļu uzturēšanu iedzīvotāju vajadzībām. Aptuveni 5% LVM pārvaldībā esošo ceļu ir nozīmīgi arī vietējiem iedzīvotājiem dažādās Latvijas vietās. Lai nodrošinātu šo ceļu pieejamību apkārtnes iedzīvotājiem visa gada garumā, LVM jau sekmīgi sadarbojas ar vairākām pašvaldībām.

Latvijā ir vairāk nekā 70 800 km garš ceļu tīkls. Lielākā daļa šo ceļu ir valsts un pašvaldību ceļi, taču būtiska valsts ceļu tīkla daļa ir arī meža ceļi, kurus pārvalda AS “Latvijas valsts meži”. Kopumā LVM ceļu tīkls ir 12 570 km garš. To galvenā funkcija ir nodrošināt meža apsaimniekošanu, t.sk. kokmateriālu transportu un ugunsapsardzību, līdz ar to meža ceļi tiek uzturēti atbilstoši ražošanas vajadzībām. Tomēr nereti šie ceļi kalpo piekļuvei atsevišķām viensētām vai pat apdzīvotām vietām un dārzkopības kooperatīviem.

“Arvien biežāk saņemam lūgumus no vietējiem iedzīvotājiem rūpēties par viņu īpašumus apkalpojošiem ceļiem. Cik iespējams, to darām, taču LVM kā valsts kapitālsabiedrībai primāri jānodrošina saimnieciskās darbības sekmīga norise, tāpēc nevaram atsaukties visiem iedzīvotāju lūgumiem. Dažkārt iedzīvotāji ar lūgumu uzturēt autoceļu, kas nodrošina piekļuvi īpašumam, vēršas pašvaldībā, taču tur saņem atteikumu, jo ceļa pārvaldītājs ir Latvijas valsts meži. Risinājums varētu būt LVM sadarbība ar pašvaldībām, lai uzturētu šos iedzīvotājiem nozīmīgos meža ceļus. Turklāt var novērot, ka līdz ar Covid-19 pandēmiju un tās ierobežojumiem arvien vairāk cilvēku dzīvo un izmanto iespēju strādāt attālināti no savām lauku mājām, vasarnīcām, līdz ar to pieaug arī infrastruktūras nozīme,” skaidro LVM Meža infrastruktūras ekspluatācijas un uzturēšanas vadītājs Ingus Barviķis.

Šādu ceļu uzturēšana jo īpaši aktuāla kļūst ziemā, kad uzsnieg sniegs. LVM primāri no sniega atbrīvo tos meža ceļus, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai. AS “Latvijas valsts meži” jau iepriekš sekmīgi sadarbojusies ar vairākām pašvaldībām un aicina arī šogad pašvaldības slēgt sadarbības līgumu, kas paredz tiesības pašvaldībai attīrīt LVM pārvaldībā esošos meža ceļus ziemā no sniega; vasarās veikt meža ceļu atputekļošanas darbus, savukārt tuvāk dārzkopības kooperatīviem, kur satiksme ir vairāk intensīva, ceļus uzturēt visa gada garumā. Pašvaldībām LVM ceļu uzturēšanas darbu prasības ir zināmas un tās krasi neatšķiras no pašvaldību pielietotajām. LVM plāno ar pašvaldībām sadarboties ilgtermiņā, līgumu slēdzot vismaz uz 5 gadiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI