DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Sarunu stundu par veselību un vakcīnām noskatījās gandrīz 24 tūkstoši skolēnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 13. novembrī, tiešraidē norisinājās saruna ar Latvijas skolēniem par veselību, imunitāti un izvēlēm – to klausījās 23 959 unikālo dalībnieku un kopumā tika saņemti vairāk nekā 800 jautājumu.

Sarunu stunda tiešraidē bija paredzēta 12-18 gadus veciem jauniešiem, notika portālā “Delfi.lv”, “stasti.lv”, NVD, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Valsts izglītības un satura centra (VISC) tīmekļa vietnē un sociālajos tīklos, kā arī tiešraides links bija pieejams visām skolām. Direktori bija mudināti šo tiešraides sarunu iekļaut 13. novembra stundu sarakstā.

Covid-19 pandēmija ir viena no pirmajām veselības krīzēm, kas skārusi visu pasauli 21. gadsimtā – tā ir parādījusi mums, cik svarīga ir veselības aprūpe, zinātne un izglītība, spēja orientēties lielā informācijas apjomā un kritiski izvērtēt to, pieņemt zinātnē un datos balstītus lēmumus.

“Iemaņas izprast savas emocijas, to lomu mūsu izvēlēs, orientēties plašā informācijas apjomā, izsvērt dažādus faktus un pieņemt zinātnē balstītus lēmumus ir svarīga ne tikai, ja runājam par vakcināciju vai Covid-19. Šīs ir iemaņas, kas ir svarīgas teju jebkurā dzīves jomā,” uzsvēra bērnu un pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs. “Aicinu lēmumus pieņemt ar gudrajām smadzenēm, proti, ļaujot emocijām norimties. Pašlaik emociju ir daudz – kā bērniem un pusaudžiem, tā pieaugušajiem, un tas ir normāli. Nevar gaidīt, ka neskaidros un mainīgos apstākļos, mēs jutīsimies mierīgi un stabili”.

“Es aicinu cilvēkus uzticēties mediķiem un zinātnei, jo šajā jomā strādā profesionāļi, kuri patiesi vēlas palīdzēt citiem cilvēkiem. Vakcīnas stiprina imunitāti un vēsturiski tās ir palīdzējušas cilvēcei tikt galā ar dažādiem veselības izaicinājumiem, piemēram, bakām, poliomielītu, difteriju, masalām un masaliņām un citām tām pirms biežām saslimšanām. Tieši zinātniskie atklājumi un dažādas vakcīnas ir pamats ērtajai dzīvē mūsdienās,” uzsvēra Ansone.

Tikmēr VISC uzsver, kad informācijas telpā ikvienam ir iespēja kļūt par mediju un dalīties ar informāciju, mums ir jāspēj šajā gūzmā piedāvāt vienotu, skolēniem, skolotājiem saprotamu, zinātnē balstītu un pārbaudītu informāciju. Tā kļūst vēl svarīgāka, ja izšķiras par kādiem būtiskiem lēmumiem. Vienlaikus mums – skolēniem, pedagogiem, arī vecākiem un sabiedrībai – ir jāmācās prasmes kompleksi lietot iegūtās zināšanas, risinot problēmas mainīgās dzīves situācijās.

“Šai sarunai ar jauniešiem ir divas daļas. Viena notika šodien, 13. novembrī, – tā bija sarunu stunda tiešraidē visiem Latvijas skolēniem. Tajā jauniešus uzrunāja bērnu un jauniešu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs un jaunā zinātniece Laura Ansone. Jautājumu un atbilžu sesijā pievienojās profesore Dace Zavadska. Savukārt, otrā daļa jau ir saruna klātienē pēc pedagoga ieskatiem un iespējām. Ceram, ka veselībai un vakcinācijai kopumā veltītā stunda būs labs iemesls arī, lai ģimenē pārrunātu šīs tēmas, un kļūs par labu ieguldījumu veselības pratības veicināšanā,” teica Juhņēviča.

Līdz pat tiešraides beigām tika saņemti ap 800 jautājumiem, uz biežāk uzdotajiem jautājumiem atbildes NVD ar VISC starpniecību nodos klašu audzinātājiem. Sarunu stundas ieraksts būs pieejams ikvienam VISC tīmekļa vietnē.

NVD sadarbībā ar dažādiem speciālistiem ir sagatavojis pedagogiem izglītojošu un informatīvu materiālu – prezentāciju un metodisko palīgmateriālu – sarunai ar skolēniem par veselību, imunitāti, izvēli un Covid-19. Sadarbībā IZM un VISC ir izplatīta Latvijas skolām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI