DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Ministrs Kaspars Gerhards ar Turcijas lauksaimniecības ministru vienojas paplašināt abu valstu savstarpējo sadarbību lauksaimniecībā un mežsaimniecībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 12. novembrī, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards darba vizītē Ankarā tikās ar Turcijas lauksaimniecības un mežsaimniecības ministru Bekiru Pakdemirli (Bekir Pakdemirli). Ministri vienojās veicināt savstarpējās tirdzniecības apjomu pieaugumu, īpaši uzlabojot Latvijā audzēto liellopu un to produkcijas eksportu uz Turciju. Ņemot vērā Latvijas labo pieredzi mežsaimniecībā, ministrs Kaspars Gerhards Turcijas kolēģim piedāvāja Latvijas nozares ekspertu pieredzi meža apsaimniekošanā un meža ugunsgrēku riska vadībā.

Turcija Latvijai ir nozīmīgs tirdzniecības partneris trešo valstu vidū, un abu valstu ekonomiskajā sadarbībā ir vēl plašākas iespējas nākotnē. Latvijas un Turcijas ekonomiskā sadarbība līdz šim ir bijusi sekmīga. Ņemot vērā Turcijas lielo tirgu un Latvijas lauksaimniecības un pārtikas ražošanas nozaru stabilo attīstību, Latvijas saimniecībām un uzņēmumiem ir iespējas palielināt Latvijā ražotās lauksaimniecības un pārtikas produkcijas eksportu uz Turciju, sevišķi dzīvus liellopus – jo lopkopība Latvijā līdz ar citām lauksaimniecības nozarēm attīstās un spēj piedāvāt pasaules tirgiem augstas kvalitātes liellopu gaļu. Pateicoties Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts augu aizsardzības dienesta sadarbībai ar Turcijas atbildīgajām institūcijām, ir sekmīgi īstenota lauksaimniecības un pārtikas preču eksportam nepieciešamo sertifikātu saskaņošana.

Latvijas produktu eksportā uz Turciju dominē graudaugu produkti, galvenokārt kvieši. 2020. gadā graudu eksporta vērtība bija 82,2% no kopējās lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības nozares produktu eksporta vērtības. Otra nozīmīgā produktu eksporta grupa ir dzīvi liellopi. Šīs produktu grupas eksporta vērtība 2020. gadā veidoja 11% no kopējās produktu eksporta vērtības. Trešajā vietā eksportā uz Turciju ierindojas dzīvnieku tauki, galvenokārt zivju eļļa. Latvija uz Turciju 2020. gadā eksportējusi arī koksni un koka izstrādājumus – galvenie eksportētie koksnes izstrādājumi ir mēbeles, saplāksnis, koksnes šķeldas un skaidas.

Nozīmīgākā produktu grupa importā no Turcijas 2020. gadā bija galvenokārt svaigie augļi: vīnogas, aprikozes, citroni, ķirši, greipfrūti, mandarīni. Otrajā vietā ierindojās galvenokārt marinēti dārzeņi – gurķi un paprika. Bet trešajā vietā bija dārzeņi – tomāti, gurķi, kabači, paprika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI