DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: ES un ASV tirdzniecības attiecības attīstās pozitīvā gaisotnē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 11. novembrī Briselē Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem. Sanāksmes uzmanības centrā bija ES-ASV tirdzniecības attiecības, kā arī ES prioritātes Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 12. Ministru konferencei, kas notiks no š.g. 30. novembra līdz 3. decembrim Ženēvā, Šveicē.

Parlamentārā sekretāre atzīmēja panākto progresu transatlantisko tirdzniecības attiecību stiprināšanā, īpaši paužot atbalstu ES-ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes uzsāktajam darbam pie kopīgās vērtībās balstītiem jauno tehnoloģiju standartiem. “Es esmu gandarīta, ka ES un ASV tirdzniecības attiecības attīstās pozitīvā gaisotnē un ka esam spējuši pavirzīties uz priekšu, lai rastu risinājumus divpusējām domstarpībām, īpaši attiecībā uz civilās aviācijas un tērauda un alumīnija nozarēm”, pauda Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Sarunā ar ASV tirdzniecības pārstāvi Ketrīnu Tai (Catherine Tai) parlamentārā sekretāre akcentēja ES un ASV ciešākas sadarbības lomu darbā pie globāliem tirdzniecības izaicinājumiem: “Ir svarīgi ES un ASV sadarboties, lai risinātu Ķīnas ekonomiskās prakses radītās problēmas. Arī veiksmīgu PTO 12. Ministru konferences rezultātu panākšanai ir svarīga ES un ASV saskaņota rīcība.”

30. novembrī sāksies PTO 12. Ministru konference, tādēļ sanāksmē ministri diskutēja par panākto progresu ES prioritāros jautājumos. Organizācija saskaras ar problēmām visās tās pamatfunkcijās, tādēļ dalībvalstīm pēc iespējas ātrāk ir jāvienojas par PTO reformas darba grupu, uzsvēra parlamentārā sekretāre. Tāpat ir svarīgi panākt progresu sarunās par kaitīgo zivsaimniecības subsīdiju ierobežošanu un vienoties par PTO ieguldījumu Covid-19 pandēmijas novēršanā.

Sanāksmes ietvaros ministri diskutēja arī par aktuālo situāciju ES tirdzniecības sarunās. Šobrīd vistuvāk noslēgumam ir sarunas ar Čīli un Jaunzēlandi. “Svarīgi, ka ES turpina radīt jaunas eksporta un uzņēmējdarbības iespējas, kas sniegs ieguldījumu ekonomiku atlabšanā un stiprinās piegādes ķēdes,” pauda parlamentārā sekretāre, atbalstot jaunu tirdzniecības nolīgumu noslēgšanu.

Tāpat arī Eiropas Komisija prezentēja pirmo konsolidēto ziņojumu tirdzniecības jomā, kas ir publicēts 2021. gada 27. oktobrī. Šobrīd ES ir galvenā tirdzniecības partnere 74 valstīm visā pasaulē. Ziņojumā uzsvērts, ka 2020. gadā ES brīvās tirdzniecības nolīgumi turpināja sekmēt tirdzniecību starp ES un tās partnervalstīm. Svarīgi, ka ES paliek atvērta tirdzniecībai, lai uzņēmēji varētu izmantot tirdzniecības nolīgumu sniegtās priekšrocības, uzsvērts ziņojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI