DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Pabeigta izmeklēšana lietā par vairāk nekā 309 000 eiro izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes izmeklēšanā bija kriminālprocess par krāpšanu lielā apmērā, izmantojot viltotus zīmogus un svešu maksāšanas līdzekli, kā arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ko laika posmā no 2017. gada beigām līdz 2019. gada 14. aprīlim bija izdarījis kāds vīrietis. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka aizdomās turētais ar viltu iesaistījis ātro kredītu saņemšanā 43 personas un panācis, ka aizņēmumi tiek pārskaitīti uz banku kontiem, kas saistīti ar viņu. Pagājušā mēneša beigās lietā pabeigta izmeklēšana un kriminālprocess nodots Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

2019. gada maijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 2. nodaļā tika uzsākts kriminālprocess, kas izmeklēšanas laikā kvalificēts pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās un trešās daļas, 275. panta otrās daļas, 193. panta otrās daļas un 195. panta trešās daļas. Izmeklēšanas laikā par aizdomās turēto tika atzīta viena persona.

Iegūti un nostiprināti pierādījumi tam, ka aizdomās turēta persona, nolūkā uzlabot savu finansiālo stāvokli, savu paziņu lokā izplatīja nepatiesu informāciju par to, ka viņam esot saistība ar nebanku kredītiestādēm un piedāvājis iespēju viegli nopelnīt naudu. Proti, personām, kuras vēlējās nopelnīt, bija jāsaņem naudas aizdevumi noteiktās nebanku kredītiestādēs, piesakot lielāko iespējamo aizdevuma summu ar lielāko aizdevuma atmaksas termiņu. Pēc aizdevuma saņemšanas nauda bija jāpārskaita uz banku kontiem, kas saistīti ar aizdomās turēto personu. Aizdevumu saņēmējiem tika solīts, ka pieteiktie aizdevumi tiks automātiski dzēsti. Aizdomās turētā persona kredītdevēju vārdā izsūtīja viltotas apliecinājuma vēstules, kurās bija apgalvots, ka iestādes apņemas anulēt aizdevumus, un persona par to saņemšot atlīdzību pieteikto aizdevumu apmērā. Atlīdzības izmaksa personām tika solīta divu nedēļu laikā no aizdevumu saņemšanas dienas, kas vēlāk dažādu iemeslu dēļ tika atlikta.

Ņemot vērā, ka daļa aizdevumu saņēmēju ar aizdomās turēto personu bija savstarpēji pazīstami, tad process sākotnēji neradīja aizdomas. Pēc aizdomās turētās personas lūguma, shēmā tika iesaistīti jau aizdevumus saņēmušo personu radi un draugi, tādējādi iesaistot vismaz 43 personas un radot mantisku kaitējumu cietušajiem kopumā vismaz 309 000 eiro apmērā.

Mantisko jautājumu risināšanai kriminālprocesā tika uzlikts arests ar aizdomās turēto personu saistītas fiziskas un juridiskas personas īpašumiem.

2021. gada oktobra beigās krimināllieta nodota Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI