DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS atbalsta modeli "Skolēns pašvaldībā", bet paredzamas plašas diskusijas par koeficientiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde otrdien, 9.novembrī, vienojās atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ziņojumā "Par priekšlikumiem pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa pilnveidei" ietverto piedāvājumu "Skolēns pašvaldībā", kas paredz finansējuma aprēķinu pašvaldībai pedagogu darba samaksai uz vienu izglītojamo.

IZM piedāvātais un LPS atbalstītais modelis paredz atbildību par mērķdotācijas sadalījumu nodot pašvaldībām, kam būs jāveido sava stratēģija izglītības kvalitātes nodrošināšanai un vadīšanai, skolu tīkla uzturēšanai.

"Pedagogu atalgojuma modeļa maiņa ir ilgtermiņa risinājums, tāpēc ministrijas piedāvājumam ir jābūt pamatotam, ļoti detalizētam un balstītam uz precīziem aprēķiniem, tostarp arī vidējā termiņā un ņemot vērā katras pašvaldības specifiku LPS valde kopumā atbalstījusi piedāvātās modeļa  - "Skolēns pašvaldībā" virzību . Vienlaicīgi turpmāko mēnešu laikā ir nepieciešams turpināt diskusijas ar sadarbības un sociālajiem partneriem, kā arī sagatavot konkrētus aprēķina piedāvājumus katrai pašvaldībai, lai novērstu patlaban pastāvošo nevienlīdzību atalgojumā," norāda LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Vienlaikus ar šī modeļa atbalstīšanu LPS aicina ministriju izvērtēt skolēnu skaita blīvuma koeficientus gan Rīgā, gan reģionos (izglītojamo skaits uz vienu kvadrātkilometru), lai nodrošinātu līdzsvarotu visas izglītības sistēmas attīstību un kvalitatīvas izglītības pieejamību, kā arī lai realizētu mērķi izlīdzināt pedagogu atalgojumu. LPS aicina IZM pārrēķināt valsts finansējumu vienam izglītojamajam saistībā ar koeficientu pārrēķināšanu. Valdes sēdē ministre apliecināja, ka, meklējot labāko un atbilstošāko risinājumu, līdz 2022.gada martam notiks darbs ar katru pašvaldību, līdz maijam tiks precizēti finanšu aprēķini un iesniegts papildus nepieciešamā finansējuma pieprasījums

Iesaistoties pedagogu atalgojuma sistēmas pilnveidē, LPS rudenī organizēja plānošanas reģionu sanāksmes, kuru laikā kopā ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci un citiem ekspertiem pārrunāja IZM sagatavotos risinājumus, kā arī apkopoja dalībnieku viedokļus un priekšlikumus modeļa pilnveidošanai, kas tika iesniegti izvērtēšanai IZM.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI