DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ministrs Plešs tiekas ar nozaru pārstāvjiem un nevalstisko sektoru apaļā galda sarunā par klimata politiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai uzklausītu nevalstisko organizāciju un nozaru pārstāvju viedokļus par Eiropas Zaļā kursa un klimata politikas mērķu sasniegšanai izvēlētajiem risinājumiem un veicinātu diskusiju par pasākumiem, kas nepieciešami, lai nodrošinātu Latvijas veiksmīgu virzību uz klimatneitralitāti, notika pirmā apaļā galda saruna, ko vadīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!).

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Šī ir jauna iniciatīva, kas veicinās sadarbību un informācijas un viedokļu apmaiņu klimata politikas jomā starp organizācijām, nozaru pārstāvjiem, pašvaldībām un valsts institūcijām.  Tikai sadarbojoties iespējams sasniegt nospraustos mērķus klimata jomā, panākt siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju apjoma samazinājumu  un sekmēt ar klimata tehnoloģijām saistīto ekonomisko, finanšu, administratīvo politikas instrumentu izmantošanu un pilnveidošanu. Mums jāskatās uz zaļo kursu kā praktisku iespēju augt un attīstīties, izmantojot tehnoloģijas un veicinot inovācijas, neapdraudot uzņēmēju konkurētspēju. ”

Ministrs pārsprieda ar sarunas dalībniekiem Latvijas pozīciju ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences Glāzgovā jeb COP26, kurā  ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Klimata pārmaiņu departamenta ekspertiem piedalīsies no 8. līdz 13. novembrim. Konferencē Eiropas Savienība (ES) un Latvija tai skaitā, aicinās valstis ar lielākajām SEG emisijām pildīt apņemšanās un ietekmi uz klimatu mazināt. Latvijai ir svarīgi rūpīgi izvērtēt arī zaļā kursa ietekmi uz tautsaimniecību – pārejai jābūt sociāli taisnīgai un tā nevar radīt papildus slogu mazāk turīgajai sabiedrības daļai.

Klātesošie pārrunāja arī klimata likumprojektu, kura mērķis ir izveidot viendabīgu regulējumu, kas apvieno šobrīd izkaisītos normatīvos regulējumus vienuviet. Klimata likums juridiski nostiprinās Latvijas stratēģiskos mērķus, kas šajā jomā jāsasniedz līdz 2050.gadam.

Nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji sarunā norādīja, ka šāda veida forums ir ļoti svarīgs, lai meklētu ilgtermiņa risinājumus klimata jautājumiem un pauda gatavību iesaistīties padziļinātās diskusijās. Tika uzsvērta caurskatāma procesa, sabiedrības iesaistīšanas un izglītošanas, kā arī zinātnes nozīme klimata politikas veidošanā.

Diskusijā piedalījās arī satiksmes, lauksaimniecības, kokrūpniecības, būvniecības, un citu nozaru pārstāvji, kas norādīja cik svarīgi ir koordinētā veidā iesaistīt visas jomas, kuras skars zaļā pāreja. Svarīgi veidot dialogu ar uzņēmējiem, uzklausīt katra sektora izaicinājumus, lai sadarbotos SEG emisiju kopējā samazināšanā.

Pirmā apaļā galda diskusija notika 4. novembrī un nākotnē plānots šāda formāta sarunu ar nozaru pārstāvjiem un nevalstisko sektoru veidot regulāri.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI