DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltu balva pasniegta valodniecei Regīnai Kvašītei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 5. novembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās svinīgajā Baltu balvas apbalvošanas ceremonijā, kas šogad norisinājās Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Kopā ar Lietuvas kolēģi Gabrielu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis) Latvijas ārlietu ministrs Baltu balvu pasniedza Šauļu Universitātes Baltu centra vadītājai, valodniecei un pasniedzējai Regīnai Kvašītei. 

“Man ir patiess gods šodien Viļņā piedalīties Latvijas un Lietuvas Ārlietu ministriju Baltu balvas pasniegšanas ceremonijā. Ar Baltu balvu, kas tiek pasniegta jau ceturto reizi, mēs sakām paldies tiem latviešiem un lietuviešiem, kas ar savu ikdienas darbu sniedz iespēju mūsu tautām labāk iepazīt un izprast vienām otru. Šī ir kļuvusi par nozīmīgu tradīciju Latvijas un Lietuvas attiecībās, kuras nepārtrauktība simbolizē mūsu ciešo sadarbību un vienotību. Baltu valodas ir mūsu kopīgā identitāte un raksturs. Tās seko līdzi laikam un attīstās, tāpēc valodu kopšana un turpināšana ir viens no latviešu un lietuviešu svarīgākajiem uzdevumiem. Šodien, kad liela daļa no mūsu ikdienas paiet digitālajā pasaulē, ir īpaši svarīgi, lai arī tur varam pilnvērtīgi izteikties gan latviski, gan lietuviski. Tulkotāji un valodnieki ikdienā strādā, lai koptu baltu mantojumu, kā arī attīstītu valodas, piešķirot tām mūsdienīgu skanējumu. Pateicoties viņu darbam, ar grāmatu palīdzību varam turpināt šķērsot robežas pandēmijas laikā, kad mūsu ikdienas kontakti ir ierobežoti. Pateicība pienākas arī mācībspēkiem un pētniekiem, kas valodu izpētei pievērš aizvien jaunus un talantīgus prātus,” svinīgajā ceremonija sacīja E. Rinkēvičs.

Sveicot šī gada Baltu balvas laureāti Regīnu Kvašīti, Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka Regīnas Kvašītes paveiktais darbs Latvijas un Lietuvas tautu mantojuma pētniecībā un abu valstu kultūras sakaru stiprināšanā ir izcils veikums. “Gandrīz divdesmit gadu garumā viņas vadītais Šauļu Universitātes Baltu centrs ir viena no galvenajām latviešu un lietuviešu tikšanās vietām Lietuvā. Centrā regulāri notikuši semināri, diskusijas, izstādes par baltu valodniecību, vēsturi un mūsdienu sadarbības jautājumiem. Neatsverams ir R. Kvašītes akadēmiskais darbs valodu pētniecībā, kā arī latviešu valodas un kultūras pasniegšanā  Lietuvā. Paldies par Jūsu izcilo ieguldījumu Latvijas un Lietuvas kultūras, izglītības, zinātnes un valodniecības sakaru kopšanā,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Līdztekus divpusējā sarunā Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri vienojās izstrādāt ziņojumu par Latvijas un Lietuvas sadarbības perspektīvām. To veiks vēstnieks Gints Jegermanis un Lietuvas diplomāts, bijušais vēstnieks Latvijā Petrs Vaitekūns (Petras Vaitiekūnas). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI