DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK: valstij būtu jāapmaksā darba nespējas lapas no pirmās dienas, noņemot izmaksu slogu no darba devējiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) uzskata, ka valstij būtu jāapmaksā darba nespējas lapas gan vakcinētām un pārslimojušām, gan nevakcinētām personām, gan šo personu kontaktpersonām no pirmās darba nespējas dienas, tādējādi noņemot izmaksu slogu no darba devējiem.

LTRK ieskatā pilnā apmērā būtu jāatgriežas pie darba nespējas lapu apmaksas regulējuma, kas bija spēkā līdz 2021.gada 30.jūnijam. LTRK aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus izteikt Likumprojekta "Grozījumi likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu"" pārejas noteikumu 54.punktu sekojošā redakcijā - “Personai, kurai tiek izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, no 2021. gada 25. oktobra līdz 2022. gada 11.janvārim, slimības pabalstu piešķir un izmaksā no pirmās darbnespējas dienas.” Saeimas Sociālo un darba lietu komisija par LTRK ieteiktajiem grozījumiem likumā  lems 3. novembrī.

LTRK pozitīvi vērtē, ka valsts ir gatava solidāri uzņemties daļu no izmaksām, kas darba devējiem rodas, no pirmās dienas apmaksājot  darba nespējas lapas (B lapa) vakcinētām un pārslimojušām personām, kas saslimušas ar Covid-19 un par pirmajām trīs dienām, ja personai ir respiratorās sistēmas saslimšanas pazīmes.

"Uzskatām, ka šāds regulējums mazinās saslimstības izplatību starp darba ņēmējiem un palīdzēs darba devējiem nodrošināt drošu epidemioloģisko vidi uzņēmumā. Vienlaikus negatīvi vērtējam, ka valsts apmaksās tikai tās darba nespējas lapas, kas izsniegtas ar Covid-19 saslimušām personām, kam izsniegts vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts. Papildus vēršam uzmanību, ka nosakot, ka arī vakcinētas personas līdz 2022.gada 11.janvārim ievēro mājas karantīnu, ja tās noteiktas par ar Covid-19 saslimušas personas kontaktpersonu, rada riskus uzņēmumu darbības turpinātībai un papildus izmaksas  darba devējiem, lai konkrēto personu aizvietotu kamēr tā atrodas mājas karantīnā un darba pienākumus nevar veikt attālināti," skaidro LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka izprot mērķi veicināt vakcinācijas aptveri, taču darba devēji nonāk bez vainas vainīgā statusā, proti, darbinieks nevakcinējas, bet smaguma slogu uz saviem pleciem ir spiesti iznest darba devēji. J. Endziņš norāda, ka ir jāņem vērā, ka virknē nozaru - darba devēju izmaksas un zaudējumi līdz ar mājsēdi un papildus saimnieciskās darbības ierobežojumiem, pieaugs.

LTRK uzskata, ka būtu solidāri no valsts puses uzņemties visas ar darba nespējas lapām saistītās izmaksas Covid-19 slimniekiem un to kontaktpersonām, kas radušās laikā, kad valstī būtiski pieaugot saslimstībai  ar Covid-19.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI