DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Eiropas Savienība vienojas ar Āfrikas Savienību par sadarbības stiprināšanu klimata pārmaiņu, migrācijas un labas pārvaldības jomā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 25. līdz 26. oktobrī Ruandas galvaspilsētā Kigali noritēja Eiropas Savienības (ES) un Āfrikas Savienības (ĀS) ārlietu ministru sanāksme, lai gatavotos ES-ĀS valstu un valdību vadītāju samitam, kas notiks 2022. gada 17.–18. februārī Briselē.

Ministru sanāksmē tika izvērtēta līdzšinējā ES-ĀS sadarbība, un sarunu partneri apmainījās viedokļiem par sadarbības stiprināšanas iespējām, īpaši tādās jomās kā izglītība un zinātne, drošība, laba pārvaldība, migrācija un mobilitāte.

Abas organizācijas saskata ievērojamu potenciālu investīcijām Āfrikas valstu ekonomikā, koncentrējoties uz digitālo un zaļo pārkārtošanos un atkopšanās centieniem no Covid-19 pandēmijas. Sanāksmes dalībnieki atzina, ka globālā pandēmija ir būtiski padziļinājusi esošās problēmas ekonomikā, veicinājusi konfliktus un mazinājusi noturību pret dažādiem izaicinājumiem. Covid-19 vakcīnu pieejamība Āfrikā pašlaik ievērojami atpaliek no attīstīto valstu iespējām, tādēļ situācijas uzlabošana šajā jomā ir viens no galvenajiem kontinenta valstu mērķiem. Tāpat tika panākta vienošanās turpināt darbu, veidojot ES un ĀS kopīgu nostāju būtisku globālu izaicinājumu pārvarēšanā.

Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Sanita Pavļuta-Deslandes, kura pauda atbalstu ciešākai sadarbībai kopīgo izaicinājumu risināšanā klimata pārmaiņu, zaļās un digitālās pārkārtošanās, kā arī miera uzturēšanas jomā. Latvija ir gatava dalīties ar pieredzi digitālo risinājumu īstenošanā un labo praksi vajadzīgo prasmju pilnveidošanā minētajās jomās, tostarp palīdzot stiprināt dzimumu līdztiesību. Vēstniece pateicās Āfrikas partneriem par atbalstu Latvijas rosinātās ANO rezolūcijas pieņemšanā par cīņu pret dezinformācijas un maldinošas informācijas izplatību, uzsverot, ka tas ir globāls izaicinājums, ko var risināt tikai kopīgiem spēkiem.

Pirms ministru sanāksmes ES valstu pārstāvji apmeklēja Ruandas Genocīda upuru piemiņas memoriālu, lai pieminētu bojāgājušos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI