DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Piešķir papildu finansējumu biznesa inkubatoru atbalsta programmas turpināšanai līdz 2023. gada beigām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atbalstot grozījumus ES fondu atbalsta programmas nosacījumos, 11 reģionālo biznesa inkubatoru un to atbalsta vienību, kā arī radošo industriju inkubatora turpmākās darbības nodrošināšanai līdz 2023. gada beigām piešķirts papildu finansējums 7,06 milj. eiro apmērā. Atbalsta programmu ievieš Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

“Ekonomikas ministrija budžeta sarunās ir radusi risinājumu biznesa inkubatoru darbības turpināšanai. Biznesa inkubatoru programma sevi ir pierādījusi kā pieprasītu un veiksmīgu instrumentu jaunu un eksportspējīgu uzņēmumu izveidei, un arī turpmāk tas būs būtisks atbalsts uzņēmējdarbības aktivitātes veicināšanai reģionos, kur saņemt atbalstu idejām, atspērienu uzņēmējdarbībai un finansiālu grūdienu izaugsmei, lai radītu ne tikai jaunus un  eksportspējīgus produktus, bet arī nodrošinātu jaunas darba vietas un celtu labklājības līmeni Latvijas iedzīvotājiem kopumā,” uzsver ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Tāpat LIAA ir izveidota vienota platforma biznesa attīstībai www.business.gov.lv, kur esošie un topošie uzņēmēji var saņemt personalizētu informāciju par nozarēm, tirgiem, sadarbības piedāvājumiem, LIAA atbalsta iespējām, dalību LIAA un sadarbības partneru pasākumos. Platforma nodrošinās arī iespējas iesniegt pieteikumu atbalsta saņemšanai, t.sk. šajā atbalsta programmā, un tiešsaistē sazināties ar LIAA speciālistiem.

“Šobrīd platforma lietotājiem ir pieejama testa režīmā un tās funkcionalitāte pakāpeniski tiek papildināta. Jau tagad uzņēmēji var reģistrēties un saņemt personalizētu informāciju, kā arī sekot īpaši atlasītai ziņu plūsmai par uzņēmējdarbības aktualitātēm. Savukārt pārējie pakalpojumi platformā business.gov.lv tiks integrēti pakāpeniski. Esam iecerējuši, ka pilnā funkcionalitātē šī platforma nākotnē nodrošinās lielāko daļu valsts pārvaldes sniegto pakalpojumu uzņēmējdarbības jomā,” uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Kā zināms, atbalsta programmas ietvaros tiek nodrošināts pirmsinkubācijas un inkubācijas atbalsts, kā arī ekspertu konsultācijas un specifisku semināru organizēšana biznesa inkubatoru dalībniekiem – jaunajiem komersantiem. Papildu finansējuma ietvaros inkubācijā plānots papildu uzņemt vismaz 50 jaunus komersantus, kā arī nodrošināt esošo Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalsta vienību darbību Bauskā, Cēsīs, Gulbenē, Jēkabpilī, Saldū un Talsos.

Šobrīd esošais atbalsta programmas kopējais finansējums ir 28,12 milj. eiro, tajā skaitā ES fondu finansējums 22,76 milj. eiro un valsts budžeta finansējums 5,36 milj. eiro; atbalsta programma ir izteikti pieprasīta un kopš 2016. gada uzņēmējdarbības sekmēšanā reģionos ir ieguldīts gandrīz viss programmas finansējums. Līdz ar grozījumiem atbalsta programmas darbības turpināšanai līdz 2023. gada decembrim papildu tiek piešķirti 7,06 milj. eiro, tādējādi nodrošinot programmas finansējumu kopumā 35,18 milj. eiro apmērā.

Atbalsta programmas ietvaros līdz 2023. gada 31. decembrim kopumā plānots sniegt atbalstu (grantu) 580 komersantiem, nefinansiālu atbalstu plānots sniegt kopumā 1030 komersantiem, darba vietu pieaugumu palielināt par 2150 darbiniekiem. Savukārt radošo industriju inkubatorā kopumā plānots sniegt atbalstu 90 komersantiem, nefinansiālo atbalstu – 2500 komersantiem.

Papildu finansējums biznesa inkubatoru darbības turpināšanai piešķirts no neiztērētā finansējuma atbalsta programmā ieguldījumiem ražošanas telpu un infrastruktūras izveidei vai rekonstrukcijai

Līdz 2021. gada 31. augustam biznesa inkubatoru programmā atbalstīti (saņēmuši inkubācijas atbalstu) 837 komersanti, no kuriem 30% atbilst kādai no RIS3 nozarēm vai vidējo un augsto tehnoloģiju nozarei, savukārt radošā biznesa inkubatora dalībnieku vidējais eksporta apjoms no apgrozījuma sastāda 42%. Līdz š.g. augustam atbalsta  programmā kopumā izlietots 19,7 miljoni eiro, savukārt dalībnieku nomaksāto nodokļu apmērs ir 20,3 milj. eiro jeb vairāk kā programmā izlietots. Turklāt inkubatoru dalībnieku piesaistītās investīcijas ir 26,2 milj. eiro. Tādējādi secināms, ka ne tikai pieprasījums pēc biznesa inkubatoru atbalsta ir augsts, bet arī programmas atdeve kopumā ir augsta.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2016. gada 3. maija noteikumos Nr. 279 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 3.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt MVK izveidi un attīstību, īpaši apstrādes rūpniecībā un RIS3 prioritārajās nozarēs" 3.1.1.6. pasākuma "Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators" īstenošanas noteikumi"" var iepazīties Tiesību aktu projektu publiskajā portālā (1.29. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI