DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Apdrošināšanā pēc piecu ceturkšņu pārtraukuma atgriezusies izaugsme

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apdrošināšanas nozare pēc piecu ceturkšņu pārtraukuma, kura laikā visa Latvijas ekonomika ir cīnījusies ar Covid-19 pandēmijas izraisītajām sekām, 2021. gada trešajā ceturksnī ir atgriezusies pie izaugsmes – kopējais parakstīto prēmiju apjoms ir palielinājies par 2,9%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati.

“Latvijas ekonomika atkopās no pandēmijas pirmo viļņu radītās krīzes ātrāk, nekā sākotnēji tika prognozēts, un arī nākotnes prognozes, ja vien lokdauns neievilksies, ir pozitīvas. Apdrošināšana ir nozare, kurā ekonomiskās svārstības atspoguļojas ar laika nobīdi, tādēļ atgriešanās pie izaugsmes jau šā gada 3. ceturksnī ir ļoti iepriecinošs rādītājs,” saka LAA prezidents Jānis Abāšins.

“Šis laiks ir mainījis ne tikai skaitļus un apjomus, bet arī saturu – apdrošināšanas produktu pieprasījumu un piedāvājumu. Tā, piemēram, veselības apdrošināšana ir uz palikšanu nostiprinājusi savas pozīcijas tirgū un cilvēku prātos, klienti pieprasa un apdrošinātāji piedāvā produktus pret Covid-19 risku. Taču nozarē, protams, notiek arī ar pandēmiju nesaistītas norises, piemēram, salīdzinoši strauju izaugsmi piedzīvo civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Tas saistīts gan ar likumdošanas izmaiņām, kas sakārto obligāto CTA veidu sistēmu un limitus, gan ar lielāku cilvēku/uzņēmēju izpratni par to, ka ar CTA polisi iespējams mazināt savus finansiālos riskus par zaudējumiem, ko katrs varam radīt citiem ar savu darbību vai bezdarbību,” – tā J. Abāšins.

Kopējais parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms 2021. gada pirmajos trīs ceturkšņos ir bijis 420,3 miljoni eiro. Lielākais veids pēc prēmiju apmēra ir dzīvības apdrošināšana ar 96,2 miljoniem eiro un 1,8% pieaugumu, kam cieši uz pēdām seko veselības apdrošināšana ar 89,3 miljoniem eiro un 8,4% pieaugumu. Veselības apdrošināšana ir viens no veidiem, kas ir uzrādījis stabilu izaugsmi visā pandēmijas laikā, jo cilvēkiem nākas domāt un rūpēties par savu veselību un to, lai veselības aprūpes pakalpojumi būtu pieejami arī ārpus valsts apmaksātās sistēmas.

KASKO apdrošināšanā deviņos mēnešos bijis mērens pieaugums – par 5,1%, savukārt OCTA – kritums par 13,6%, kas skaidrojams ar OCTA polišu cenu kritumu.

Dzīvības apdrošināšanas prēmijas pēc iepriekšēja krituma uzrāda nelielu, bet tomēr pieaugumu – 1,8%, kas ir ļoti būtiski no sabiedrības uzkrājumu un finanšu drošības spilvena veidošanas viedokļa. Pozitīvi vērtējams ir fakts, ka 12,2% pieaugums ir īpašuma apdrošināšanā, sasniedzot jau 62,8 miljonu eiro prēmiju apmēru, jo Latvijā šim apdrošināšanas veidam ir liels potenciāls – eksperti lēš, ka apdrošināta ir tikai ceturtā daļa visu īpašumu.

Kopš pandēmijas sākumā ļoti izteikti kāpumi un kritumi ir ceļojumu apdrošināšanas jomā – 2021. gada trīs ceturkšņos tajā bijis prēmiju pieaugums par 9,1%, sasniedzot 6,8 miljonus eiro prēmijās, taču jāatminas, ka 2020. gadā bija ļoti zema ceļošanas aktivitāte un attiecīgi prēmiju līmenis, pret ko šogad salīdzināmies.

Savukārt atlīdzībās klientiem deviņos mēnešos apdrošinātāji ir izmaksājuši 254,5 miljonu eiro – tas ir par 1,4% vairāk nekā pērn šajā laika periodā.

Lielākais atlīdzību pieaugums – par 15,4%, sasniedzot 58 miljonus eiro – ir bijis veselības apdrošināšanā, kas skaidrojams ar cilvēku nepieciešamību saņemt privāti apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus laikā, kad valsts tos nespēja nodrošināt nepieciešamajā apjomā.

Savukārt dzīvības apdrošināšanas atlīdzības ir samazinājušās par 13,9% – iespējams, tas nozīmē, ka cilvēki ir mazāk ņēmuši ārā savus uzkrājumus, jo ir stabilizējusies viņu ekonomiskā situācija. Tāpat arī ieguldījumu ienesīgums šajā laika periodā ir bijis augsts, kas stimulē turpmāku uzkrājumu veidošanu.

KASKO atlīdzībās izmaksāti 47,6 miljoni eiro, kas ir par 7,1% vairāk nekā pērn, savukārt OCTA – 38,8 miljoni eiro, kas ir par 7,2% mazāk nekā pērn. Saistībā ar ceļojumiem Latvijas iedzīvotājiem šogad atlīdzībās izmaksāti 1,3 miljoni eiro, kas ir krietni mazāk (par 54%) nekā pērn, kad apdrošinātājiem bija milzīgi atlīdzību maksājumi, lai palīdzētu ceļotājiem, kas bija nonākuši riska situācijās saistībā ar pandēmiju.

Top 5 apdrošināšanas veidi Latvijā pēc parakstīto prēmiju apmēra:

  • Dzīvības apdrošināšana – 96,2 miljoni eiro (22,9% no tirgus, +1,8%)
  • Veselības apdrošināšana – 89,3 miljoni eiro (21,2% no tirgus, +8,4%)
  • KASKO – 67,7 miljoni eiro (16,1% no tirgus, +5,1%)
  • Īpašuma apdrošināšana – 62,8 miljoni eiro (14,9% no tirgus, +12,2%)
  • Sauszemes transporta CTA  – 59,6 miljoni eiro (14,2% no tirgus, -13,6%)

Top 5 apdrošināšanas veidi Latvijā pēc izmaksāto atlīdzību apmēra:

  • Veselības apdrošināšana – 58 miljoni eiro (22,8% no tirgus, +15,4%)
  • Dzīvības apdrošināšana – 55 miljoni eiro (21,6% no tirgus, -13,9%)
  • KASKO – 47,6 miljoni eiro (18,7% no tirgus, +7,1%)
  • Īpašuma apdrošināšana – 43,5 miljoni eiro (17,1% no tirgus, +21,2%)
  • Sauszemes transporta CTA – 38,8 miljoni eiro (15,2% no tirgus, -7,2%)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI