DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Vadības grupā atbalsta apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdijas instrumentu uzņēmēju atbalstam ārkārtējās situācijas laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 21. oktobrī, finanšu ministra Jāņa Reira vadītajā grupā uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam tika panākta konceptuāla vienošanās par priekšlikumiem apgrozāmo līdzekļu granta un algu subsīdijas instrumentu atjaunošanai uzņēmējiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Atbalstam būs iespējams kvalificēties darba devējiem to darbinieku atlīdzības daļējai kompensēšanai, pašnodarbinātām personām, tai skaitā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem, kā arī patentmaksātājiem. Atbalstu algu subsīdijām varēs saņemt tikai par tādiem darbiniekiem un tie pašnodarbinātie un patentmaksātāji, kuriem ir vismaz sākta vakcinācija pret Covid-19 (saņemta vismaz viena vakcīna).

Ekonomikas un Finanšu ministrijas ekspertiem uzdots sagatavot normatīvo regulējumu  iesniegšanai Ministru kabinetā ar detalizētu informāciju, precizējot atbalsta saņemšanas periodu, apmēra intensitāti un saņemšanas kritērijus. Regulējums tiek izstrādāts, uzklausot valdības sociālos un sadarbības partnerus – Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī nevalstiskās organizācijas. Plānots, ka ierobežojumi būs spēkā līdz 15. novembrim, un šim periodam tiek piemēroti atbalsta mehānismi.

Grupas sēdē tika rosināts, ka gadījumos, kad runa ir par atsevišķiem lieliem uzņēmumiem, kas pārsnieguši maksimālo vienam uzņēmumam pieejamo atbalstu, finanšu ministrs lūgs Valsts ieņēmumu dienestu informēt valdību par šiem gadījumiem, un tālāk valdībā tiks izskatītas konkrētās situācijas.

Atbalsta pasākumus Ministru kabinetā apstiprināt plāno otrdien, 26. oktobrī. Tie jāsaskaņo arī ar Eiropas Komisiju.

Darba grupā izskatīja arī priekšlikumus atbalsta mehānismiem kultūras nozarē. Grupas dalībnieki konceptuāli vienojās par biļešu cenas kompensēšanu kultūras pasākumu rīkotājiem. Arī šo jautājumu skatīt valdībā paredzēts otrdien, 26.oktobrī. Savukārt jautājumu par vienreizēju atbalstu uzņēmējiem un nevalstiskajām organizācijām, kam pieder kultūras pasākumu norises vietas, vienojās skatīt nākamajā grupas uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam sēdē.

Vadības grupā tika konceptuāli atbalstīts Labklājības ministrijas priekšlikums turpināt likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktā vecāku pabalsta izmaksu līdz 15. novembrim iepriekš pieņemtā apjomā, bet ne vairāk kā 700 eiro mēnesī.

Jāņa Reira vadītajā darba grupas sanāksmē, kas lēma par atbalstu piešķiršanu, piedalījās un savu pozīciju pauda vairāki ministri – Jānis Vitenbergs, Nauris Puntulis, Anita Muižniece, Toms Artūrs Plešs, Gatis Eglītis, kā arī uzņēmēju pārstāvji – Līga Meņģelsone no LDDK. Sēdē piedalījās arī Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI