DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu plāno nepārtraukt uz nodarbinātības laiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodarbinātām un pašnodarbinātām personām, kuras ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kurām nav tiesību uz vecuma pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts (VSNP) vairs netiks pārtraukts uz nodarbinātības laiku, kā tas bija līdz šim.

To paredz Labklājības ministrijas rosinātie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā, kas otrdien, 19. oktobrī pieņemti valdības sēdē. Par šo likuma normu vēl ir jānobalso Saeimai.

Šādas normas atcelšana sekmēs senioru materiālās situācijas uzlabošanos, jo vienlaikus ar darba algu būs iespējams saņemt arī VSNP, kas ilgtermiņā var radīt arī pozitīvu ietekmi uz šo cilvēku iesaisti darba tirgū, ja pati persona to vēlas un  saskata to kā iespēju uzlabot savu materiālo situāciju.

Turklāt jāņem vērā, ka vecuma gadījumā VSNP piešķir tām pensijas vecumu sasniegušajām personām, kurām nav nepieciešamais apdrošināšanas stāžs, lai varētu saņemt vecuma pensiju vismaz minimālajā apmērā – tātad nav vismaz 15 gadu apdrošināšanas stāžs. Vienlaikus ir situācijas, kad personai līdz nepieciešamajam minimālajam apdrošināšanas stāžam vecuma pensijas saņemšanai pietrūkst vien pāris mēneši, un šādas normas atcelšana, kas liedz VSNP saņemt kopā ar darba algu, var sekmēt šādu personu iesaisti darba tirgū, nepieciešamā apdrošināšanas stāža uzkrāšanu un pāriešanu vecuma pensiju saņēmēju mērķa grupā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI