DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Valsts policija organizēja pieredzes apmaiņas semināru projekta “SCAPE II” ietvaros

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā nedēļā, 7. un 8. oktobrī Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas projekta “SCAPE II LLI-451” ietvaros organizēja pieredzes apmaiņas semināru ar projekta partneriem – Klaipēdas apriņķa policijas pārvaldi, Liepājas pilsētas Pašvaldības policiju un Palangas pašvaldību. Tāpat dalīties pieredzē tika uzaicināti Valsts vides dienesta, Valsts robežsardzes un Valsts policijas koledžas pārstāvji.

Šis seminārs tika paredzēts kā viena no aktivitātēm projekta programmas ietvaros, lai pārrunātu līdz šim paveikto un apspriestu turpmākās darbības projektā. Valsts policijas amatpersonas semināru rīkoja epidemioloģiski drošā vidē un tajā piedalījās personas ar sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu.

Divu dienu pieredzes apmaiņas seminārs norisinājās Liepājā, Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes ēkā. Pirmajā dienā projekta partneri no Liepājas un Latvijas stāstīja par to, kāds tehniskais nodrošinājums ticis iegādāts projekta SCAPE ietvaros, kas norisinājās no 2018.gada maija līdz 2020.gada septembrim, un kā noderējis ikdienas darbā, kā arī pārrunāts par turpmākajiem soļiem, kas tiks iegādāts. Sadarbības partneri no Valsts vides dienesta runāja par pierobežas patrulēšanu ar Lietuvas kolēģiem saistībā ar malu zvejniecību, savukārt Valsts robežsardzes kolēģi runāja par ciešo sadarbību ar Lietuvas kolēģiem robežkontroles jautājumos.

Otrajā dienā Lietuvas kolēģiem un sadarbības partneriem  tika dots uzdevums veikt risku analīzi, apmeklējot vairākas, iepriekš Valsts policijas amatpersonu rūpīgi atlasītas publiskas vietas Liepājā, kur, analizējot Valsts policijā reģistrēto informāciju, paši redzam problēmas no drošības viedokļa, un veikt drošības risku analīzi, dodot savus ieteikumus, kā uzlabot situāciju.

Šīs vietas bija Promenāde un acīmredzams risks, analizējot, un atceroties notikumus – vairāki cilvēki ir iekrituši kanālā. Dažiem tas ir beidzies veiksmīgi un tie tikuši izglābti, bet ne visi. Pie šī punkta Lietuvas kolēģi vienbalsīgi saredzēja variantu uzcelt jebkāda veida žogu vai caurskatāmu barjeru, citi pat ieteica, ka tam jābūt vismaz 1m augstam, lai liepājniekiem un pilsētas viesiem būtu drošāk tur atrasties.

 Tālāk tika apskatīti Julianas pagalms, kur vasarā notiek trokšņošanas, narkotiku un alkoholu lietošana, arī nepilngadīgo vidū, kā arī vieta aiz Kluba “Kursa” Liepājā, Zvejnieku alejā, kur manīta jauniešu pulcēšanās, smēķēšana, piegružošana un nama fasādes apķēpāšana. Lietuvas kolēģi šeit saredzēja to, ka situāciju labāku padarītu biežākas Valsts un Pašvaldības policijas patruļas. Tāpat viņi saredzēja, ka ir nepieciešams vairāk kameru šajās vietās, kā arī labāks apgaismojums. Lietuvas kolēģi uzrunāja turpat esošos liepājniekus, kuri apgalvoja, ka ja šajās vietās tiktu uzstādītas vairākas videonovērošanas kameras, viņi justos drošāk. Liepājnieki bija ieinteresēti sniegt padomus un izteikt savu viedokli Lietuvas policistiem, lai uzlabotu situāciju pilsētā.

Tāpat no ceļu satiksmes drošības viedokļa tika iekļauts uzdevumā apskatīt izbūvēto velojoslu Liepājā, Lielā ielā, kur, par spīti tam, ka ir velojosla, ir tomēr velosipēdisti un skrejriteņu vadītāji, kuri pārvietojas nepareizi – vai nu pa gājēju ceļu, vai pa velojoslu, taču pretēji noteiktajam virzienam.

Nobeigumā tika veikta iesniegto rezultātu un ieteikumu analīze, un Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes sētā apskatīts projekta “SCAPE” un “Latvijas un Lietuvas policiju K9 kapacitātes stiprināšana Latvijas un Lietuvas pierobežas teritorijās” Valsts policijas un Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas laikā iepirktais aprīkojums, kā arī dalībnieki tika nofilmēti ar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes rīcībā esošo jaudīgo dronu, kas ir spējīgs filmēt jebkurā diennakts laikā un pie jebkādiem apstākļiem.

Lietuviešiem ļoti patika šis divu dienu pieredzes apmainās seminārs, kā arī drošības risku izvērtējams. Veidojot drošu vidi, mēs samazinām noziedzību un veidojam uzticību sabiedrībai. Lietuvieši atzina, ka Liepāja ir daudzpusīga, jo tā ir vienlaicīgi studentu pilsēta, kur tajā pat laikā ir daudz ražošanas un tūrisms. Ir apvienots industriālais, tūrisms un izglītība. Lietuvas kolēģi atzina, ka ir pierasts, ka ostas pilsēta izceļas ar to, ka ir osta, ar ko lepoties, bet Liepāja atšķiras ar to, ka ir spēcīga arī citās jomās.

Valsts policijas amatpersonas informēs pašvaldību par drošības risku analīzes rezultātiem un vides uzlabošanas iespējām Liepājā.

Atgādinām, ka Projekta Nr. LLI-451 “SCAPE II” “Ar sabiedrības drošību saistīto pakalpojumu attīstība, stiprinot komunikāciju un sadarbību starp pašvaldībām un policiju” ietvaros Kurzemes reģiona pārvaldē plāno iegādāties:

  • datu uzglabāšanas serverus, lai atslogotos esošos serverus un pagarinātu video un foto failu uzglabāšanas laiku;
  • nakts redzamības binokļus, kas palīdzēs kvalitatīvāk veikt darbu tumšā diennakts laikā, kas saistīts ar satiksmes uzraudzību un mednieku kontroli, kā arī veicot atsevišķas operatīvās darbības;
  • pārvietojamās mobilās video novērošanas kameras, kas aplīdzēs nodrošināt sabiedrisko kārtību atsevišķās publisko pasākumu norises vietās vai ikdienā veikt kontroli aktīvākās reģistrēto notikumu vietās;
  • organizēs un piedalīsies apmācībās.

Projekta Nr. LLI-451 “SCAPE II” ilgums ir 24 mēneši un tas tiek realizēts Interreg V - A Latvija - Lietuva pārrobežas sadarbības programmas 2014.-2020.gadam ietvaros. Kopējais projekta finansējums ir 473 268,20 eiro, no kuriem 85% jeb 402 277,95 eiro finansē Eiropas reģionālās attīstības fonds. Programmas mērķis ir sekmēt reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam. Vairāk par programmu: www.latlit.eu un www.europa.eu

Saite uz projekta lapu – https://latlit.eu/lli-451-the-development-of-safety-services-by-strengthening-communication-and-cooperation-capacity-between-the-local-government-and-police-authorities-scape-ii/?fbclid=IwAR08j5k8TztM5F3GjbwyRuv4F1dTEhYnEJN2iXUdCgTvBRLavp9fjpyee0w

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI