DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Parakstīts sadarbības memorands sociālo un veselības aprūpes problēmu risināšanas veicināšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Rīgas dome

Pēc Rīgas pašvaldības iniciatīvas, pirmo reizi sociālās un veselības aprūpes jomu vēsturē parakstīts sadarbības memorands abu nozaru integrācijas jautājumos. Ceturtdien, 14. oktobrī, tiešsaistē memorandu parakstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis, veselības ministrs Daniels Pavļuts, labklājības ministrs Gatis Eglītis un Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Parakstot memorandu, puses apņemas:

  • Sadarboties, lai izveidotu sociālās un veselības aprūpes jomas integrētu (ekonomiski efektīvu un uz cilvēka vajadzībām orientētu) pakalpojumu sistēmu;
  • Veicināt veselības aprūpes pakalpojumu integrāciju klienta – sociālo pakalpojumu saņēmēja – atrašanās vietā, lai uzlabotu starpnozaru sadarbībā balstītu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem;
  • Sadarboties ar pašvaldību un sniegt tai iespējamo finansiālo un organizatorisko atbalstu veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai sociālajos pakalpojumos;
  • Veidot sadarbību ar augstākās izglītības iestādēm, lai akadēmiskajās programmās nodrošinātu zināšanas par integrētiem pakalpojumiem un atbalstītu budžeta vietas tādās programmās, kas sagatavo dažādus speciālistus.

Covid-19 pandēmijas laiks ir saasinājis un aktualizējis sociālās un veselības aprūpes jomas sadarbības un koordinētas rīcības aktualitāti un neatliekamību, tāpēc abu nozaru integrācija ir starpinstitucionāls un starpnozaru jautājums, kas jārisina kopā, iesaistoties Labklājības ministrijai, Veselības ministrijai, Latvijas Pašvaldību savienībai, kā arī Rīgas domei kā lielākajai pašvaldībai un valsts galvaspilsētai.

Lai nodrošinātu maksimāli visaptverošu  pieeju cilvēka vajadzību apmierināšanai, būtiska ir integrēta sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu pieeja, kas uzlabo ne tikai iedzīvotāju labbūtību, bet paredz arī efektīvāku valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu izlietojumu.  Kā norāda Pasaules Veselības organizācija un liecina pētījumi, būtiski  akcentēt  integrētās aprūpes pozitīvo ietekmi uz  augstāku pacientu aprūpes kvalitāti un uzlabotu veselību, kā arī augstākiem pacienta apmierinātības rezultātiem, priekšplānā izvirzot klienta kvalitatīvi nodzīvotos dzīves gadus un sistēmas darbības efektivitāti.

Eiropas Sociālo tiesību komisijas rīcības plāns  mudina dalībvalstis veidot situāciju, kuras ietvaros valsts iestādes nodrošina sociālās drošības efektivitāti ar pakalpojumu tīklu veidošanu un piekļuves pamatpakalpojumiem nodrošināšanu tiem, kam tā nepieciešama. Lielā mērā tā ir tieša norāde uz dažādu jomu (veselība, sociālā joma, izglītība u.c.) integrācijas nepieciešamību.

Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi dzīvot sociāli drošā vidē un saņemt nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus. Tieši veiksmīgi īstenota sabiedrībai nepieciešamo jomu integrācija paaugstina cilvēku labklājību un iespējas realizēt savu potenciālu, veidojot veselīgas attiecības starp dažādām iedzīvotāju grupām, kā arī veidojot ilgtspējīgu vietējo kopienu un valsts ekonomisko attīstību.

Lai efektīvi risinātu memorandā iezīmētos jautājumus, tiek veidota starpnozaru profesionāļu darba grupa, kas jau drīzumā sāks darbu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI