DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Sāksies akcija bērnu un pusaudžu garīgās veselības atbalstam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

10. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules garīgās veselības diena – vēršot uzmanību uz šo būtisko tematu, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111 (turpmāk – Uzticības tālrunis) no 11.-17. oktobrim rīko akciju “Palīdzība zvana attālumā”. Akcijas mērķis ir aktualizēt tematu par bērnu un pusaudžu garīgo veselību, kā arī grūtībām, ar kurām ikdienā saskaras šī sabiedrības daļa.

Akcijas nedēļā būs pieejams arī inspekcijas podkāsta “Sarunas par bērniem un vecākiem” ieraksts, kurā būs iespēja noklausīties sarunu par bērnu un pusaudžu garīgo veselību ar Jāni Lapu - Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra klīnisko un veselības psihologu pārraudzībā. J. Lapa ikdienā konsultē jauniešus, kas cieš no dažādām mentālās veselības grūtībām, tostarp trauksmes, garastāvokļa svārstībām, kā arī citiem traucējumiem.

Arvien biežāk Uzticības tālruņa konsultanti sarunās ar bērniem un pusaudžiem konsultē par spēcīgām emocijām, ar kurām ir grūti tikt galā, par bailēm lūgt atbalstu vai vilšanos, ja atbalsts ir atteikts, par depresijas simptomiem, trauksmi, panikas lēkmēm, zaudējumiem, un nereti – arī pašnāvības domām. “Gan pasaules straujais ritms, gan epidemioloģiskā situācija var atņemt spēkus un iekšējos resursus, un radīt sajūtu, ka samilzušās problēmas nav iespējams atrisināt. Tomēr nereti tieši atklāta, patiesa saruna, atbalsts un rūpes ir tas, kas bezizejas situācijā var sniegt nepieciešamo spēku, lai palīdzētu rast risinājumu. Svarīgi atcerēties, ka garīgās veselības grūtības nav vājuma pazīme, savukārt palīdzības meklēšana ir drosmīgākais solis, ko var spert!”, uzsver VBTAI Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktora  vietniece Anda Sauļūna. Uz Uzticības tālruni aicināti zvanīt arī vecāki, likumiskie pārstāvji, pedagogi, speciālisti un citi, kam nepieciešams atbalsts jautājumos, kas saistīti ar bērniem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI