DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Dagmāra Beitnere-Le Galla Kijevā piedalās Babinjaras traģēdijas 80.gadadienai veltītajos atceres pasākumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla trešdien, 6.oktobrī, Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalījās Babinjaras traģēdijas 80.gadadienai veltītajos atceres pasākumos.

Klātesot Ukrainas, Izraēlas un Vācijas prezidentiem, traģēdijas memoriālajā centrā tika atklāta mākslinieces Marinas Abramovičas veidotā Kristāla raudu siena, kā arī simboliska sinagoga “Pārdomu vieta”.

1941.gada septembra nogalē Babinjaras gravā Kijevā nacistiskās Vācijas spēki dažās dienās nogalināja vairāk nekā 33 tūkstošus ebreju. Tiek lēsts, ka kopumā nacistiskās Vācijas okupācijas laikā līdz 1943.gadam Babinjarā tika nogalināti no 100 līdz 150 tūkstošiem cilvēku: ebreju, romu, ukraiņu tautības cilvēki, tai skaitā kara gūstekņi un psihiatrisko klīniku pacienti.

“Holokausts ir atbaidoša lappuse Eiropas vēstures grāmatā. Noziegumiem pret cilvēci nav noilguma, nevainīgu cilvēku ciešanas nedrīkst izzust no mūsu atmiņas. Babinjaras notikumu traģiskumu vēl jo vairāk pastiprina fakts, ka padomju režīms rīkojās tieši pretēji, ļaujot no kolektīvās atmiņas izplēnēt šeit pastrādātajiem noziegumiem. Šodien mēs skumjās pieminam nevainīgos upurus un apņemamies darīt visu, lai šādas traģēdijas neatkārtotos,” uzsver Saeimas priekšsēdētājas biedre.  

Upuru piemiņas ceremonijas centrā bija Dmitrija Šostakoviča 13.simfonija (Babi Yar) Vācijas valsts simfoniskā orķestra izpildījumā, un muzikālos priekšnesumus sniedza arī divi izcili rīdzinieki - čellists Miša Maiskis un Gidons Krēmers ar kamerorķestri “Kremerata Baltica”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI