DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ārlietu komisijā diskutē par aktualitātēm diasporas jautājumos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 6.oktobrī, diskutēja par aktualitātēm diasporas jautājumos, uzsverot nepieciešamību uzturēt ciešu saikni ar tautiešiem ārzemēs.

“Ir svarīgi nezaudēt saikni ar diasporas tautiešiem – tā jāuztur caur valodu, kultūru, pilsoniskās un politiskās līdzdalības veicināšanu, iesaisti norisēs Latvijā un atbalstu remigrācijai. Diasporas likumā ietvertās aktivitātes un to efektivitāte izvirzīto mērķu sasniegšanā tiek pastāvīgi izvērtētas, sadarbojoties ar mūsu diasporu un remigrantiem. Uzturot saikni pilsoniskās un politiskās līdzdalības formā, tiek stiprināta arī mūsu kopējā spēja “aizsniegt” ārzemēs dzīvojošos tautiešus arvien labāk un labāk,” akcentēja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Ārlietu ministrijas Speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele komisijas sēdē deputātus informēja par paveikto darbā ar diasporu, tostarp realizējot diasporas politiku.

Līdz šim pieņemti grozījumi vairākos likumos, kas kalpo kā būtisks virzītājspēks diasporas politikas īstenošanā. Deputāti pārrunāja parlamentārā līmenī paveikto, īpaši uzsverot grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju diasporas pārstāvjiem izvēlēties vēlēšanu apgabalu un balsot, izmantojot eID karti.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Ārlietu ministrijas pārstāve informēja, ka nākamgad plānots veikt pētījumu, kas paredz izvērtēt Diasporas likuma un tajā iekļauto pārejas noteikumu ietekmi uz diasporu un remigrāciju.

E.Gavele kā būtisku risināmu problēmu akcentēja remigrējušo bērnu iekļaušanos Latvijas skolās un atbalsta trūkumu diasporas jauniešiem studijām Latvijā.

“Runājot par papildu finansējuma piesaisti diasporas organizāciju darbībai un aktivitāšu īstenošanai, jāatzīmē, ka būtisks ir ne vien valsts budžetā paredzētais finansējums, bet arī pašas diasporas organizatoriskās spējas, iniciatīva un aktīva darbība finansējuma piesaistē savas darbības nodrošināšanai,” sacīja komisijas priekšsēdētājs R.Kols, uzsverot atbalsta nepieciešamību diasporas organizācijām.

Šobrīd ārzemēs mīt virs 400 000 tūkstošiem tautiešu, komisijas sēdē informēja Ārlietu ministrijas pārstāve.

Saeimas Ārlietu komisija turpinās sekot Diasporas likuma pārejas noteikumu ieviešanas gaitai, sacīja R.Kols.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI