DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs: ekonomiku atveseļošanai pasaulē ir svarīga funkcionējoša un godīga tirdzniecības sistēma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 6. oktobrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Parīzē piedalījās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padomes sanāksmē, kas tika veltīta starptautiskās tirdzniecības jautājumiem.

Latvijas ārlietu ministrs sanāksmes dalībniekiem pauda nostāju, ka ir svarīgi turpināt iestāties par atvērtas un godīgas tirdzniecības principiem.

“Atklātai un noteikumos balstītai starptautiskajai tirdzniecībai ir nozīmīga loma cīņā pret pandēmiju. Neskatoties uz to, daudzas valstis Covid-19 aizsegā ir pieņēmušas protekcionisma tirdzniecības pasākumus. Lai mūsu ekonomika atveseļotos, svarīgāka nekā jebkad ir paredzama, labi funkcionējoša un godīga starptautiskās tirdzniecības sistēma, kuras pamatā ir Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO). Tāpēc mūsu kopīgajiem centieniem jābūt vērstiem uz veiksmīgu PTO 12. Ministru konferenci un organizācijas reformu. Reformu procesa daļa ir risinājums rūpniecības subsīdijām un to pārprodukcijai. Tāpēc Latvija atbalsta OECD paveikto darbu, lai atrastu pierādījumus par atsevišķu valstu kropļojošu atbalstu. Mēs ceram, ka OECD analīze tiks izmantota, lai veicinātu PTO reformu, padarot daudzpusēju tirdzniecības vidi taisnīgāku un efektīvāku,” pauda E. Rinkēvičs.

Sanāksmē ministri pārrunāja arī izaicinājumus pasaulē, kurus rada ne-tirgus prakses starptautiskajai tirdzniecības sistēmai. Tāpat ministri pārskatīja OECD Tirdzniecības komitejas darbu par subsīdijām un citām valdību intervencēm, kas kropļo tirgu un rada pārprodukciju.

Informācijai

OECD ir veikusi valsts atbalsta identificēšanu un mērīšanu vairākās nozarēs, piemēram, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, fosilā kurināmā jomā un nozīmīgākajās piegādes ķēdēs (alumīnijs un pusvadītāji).

OECD secina, ka finansējums zem tirgus līmeņa (gan aizņemšanās – valdības atbalsts par kredītiem ar nosacījumiem, kas nav saistīti ar tirgus principiem, gan kapitāls) ir relatīvi lieli valsts atbalsta instrumenti, kas palīdz uzņēmumiem samazināt kapitāla izmaksas. Turklāt nozīmīga problēma ir paredzamības trūkums. Tāpat problēma ir uzņēmumi ar valdību investīcijām, jo bieži tie ir ne tikai zem tirgus līmeņa finansējuma saņēmēji, bet ir spējīgi sniegt paši atbalstu, t.i., valsts bankas un valdības vadības fondi. Tādējādi OECD norāda, ka pašreizējie tirdzniecības noteikumi nespēj risināt šādu valsts atbalsta problēmjautājumu.

OECD ziņojums par tirgus izkropļojumiem alumīnija pievienotās vērtības ķēdēs parādīja valdību atbalsta apjomu, kas piešķirts alumīnija ražotājiem, izmantojot parāda kanālu (aizņēmumi zem tirgus līmeņa). Līdzīgus secinājumus var izdarīt arī attiecībā uz pusvadītāju vērtības ķēdēm, kur atbalsts tiek piešķirts izmantojot pašu kapitāla kanālu (zem tirgus kapitāla vērtības).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI