DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andris Pelšs tiekas ar Beļģijas, Kataras un Indonēzijas vēstniekiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 4. oktobrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs akreditācijas vizītēs pieņēma jauno Beļģijas Karalistes vēstnieku Karlu Pētersu (Carl Peeters)Kataras Valsts vēstnieku Abdullāhu Abdulrahmānu Nāsiru Fahrū (Abdulla Abdulrahman Nasser Fakhroo) un Indonēzijas Republikas vēstnieku Kamapradiptu Isnomo (Kamapradipta Isnomo).

Beļģijas vēstnieks sarunā ar valsts sekretāru uzsvēra ciešās Latvijas un Beļģijas divpusējās attiecības, atzīmējot, ka 2021. gadā aprit 100 gadi, kopš Beļģija kā viena no pirmajām piecām valstīm atzina Latviju de iure.

A. Pelšs pauda, ka Beļģija ir tuvs Latvijas sabiedrotais un partneris gan ES un NATO, gan citās starptautiskajās organizācijās, kā arī pateicās par ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā.

Tāpat abām valstīm izveidojusies laba sadarbība tradicionālajās ekonomikas nozarēs un viedo tehnoloģiju jomā, kā piemēram, atjaunojamie enerģijas resursi un informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Valsts sekretārs atzīmēja arī Latvijas veiksmīgo sadarbību ar Beļģijas reģioniem – Flandriju un Valoniju.

Arvien ciešāka kļūst sadarbība Baltijas valstu un Beniluksa Savienības formātā, ko pierāda regulāras augsta līmeņa amatpersonu tikšanās un šī gada septembrī parakstītais Līgums par augstākās izglītības kvalifikāciju automātisku atzīšanu starp Baltijas un Beniluksa valstīm.

Tiekoties ar Kataras vēstnieku, tika pārrunāta Latvijas un Kataras divpusējā dialoga stiprināšana, pastiprinātu uzmanību pievēršot abu valstu ekonomiskajai sadarbībai, īpaši tādās nozarēs kā loģistika, mežsaimniecība, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, kā arī gaisa un jūras transports. Kataras vēstnieks apliecināja, ka savā darbā īpaši pievērsīsies sadarbības veicināšanai starp abu valstu uzņēmējiem, atzīmējot, ka papildu ekonomiskās sadarbības un investīciju iespējas sniegs Pasaules kauss futbolā, kas Katarā norisināsies 2022. gadā. Amatpersonas pārrunāja arī aktuālos starptautiskās politikas jautājumus, tostarp notikumu attīstību Afganistānā, kas ir radījusi nopietnus drošības situācijas izaicinājumus ne tikai Afganistānā, bet arī plašākā reģionā. Šajā kontekstā atzinīgi tika novērtēts Kataras ieguldījums krīzes risināšanā un iedzīvotāju evakuācijā no Afganistānas.

Valsts sekretāra tikšanās laikā ar Indonēzijas vēstnieku amatpersonas pauda gandarījumu par līdzšinējām divpusējām politiskajām konsultācijām, apņemoties tās turpināt. Atzinīgi tika vērtēta sadarbība ANO, īpaši atzīmējot cīņu pret dezinformāciju. Tika pārrunāta nepieciešamība attīstīt abu valstu ekonomiskās saites. A. Pelšs vērsa vēstnieka uzmanību uz sadarbības potenciālu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī transporta un loģistikas jomā. Tāpat Latvijai ir ekspertīze mežu apsaimniekošanā, tajā skaitā izmantojot Latvijā ražotus bezpilota lidaparātus (dronus), norādīja valsts sekretārs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI