DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Nākamajā gadā grāmatām un periodiskajiem izdevumiem plāno piemērot PVN samazināto likmi 5% apmērā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 29. septembrī, Ministru kabinets (MK) atbalstīja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, nosakot grāmatu un periodisko izdevumu piegādei PVN samazināto likmi 5% apmērā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs: “Grozījumu mērķis ir veicināt kvalitatīvu grāmatu un periodisko izdevumu pieejamību sabiedrībai un daudzveidību, tādējādi nodrošinot sabiedrības kultūras, izglītības un informētības vajadzības. Nepieciešams stiprināt latviešu valodu un veicināt tās attīstību.”

Viens no izplatītākajiem mehānismiem Eiropas Savienībā, lai veicinātu sabiedrībai grāmatu un periodisko izdevumu pieejamību, ir PVN samazinātās likmes piemērošana. Pašlaik Latvijā grāmatu un periodisko izdevumu piegādēm ir noteikta PVN samazinātā likme 12% apmērā. Tomēr konstatējams, ka Latvijā noteiktā PVN likme grāmatām un periodiskajiem izdevumiem ir viena no augstākajām starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur tā vidēji ir 7%.

Līdz ar to ir nolemts grāmatām (tādām kā mācību literatūras, brošūras, bukleti un tamlīdzīgi iespieddarbi, bilžu, zīmējamas un krāsojamas grāmatas bērniem, iespiestu nošu un nošu raksti, karšu un hidrogrāfisko vai tamlīdzīgu shēmām) un periodiskajiem izdevumiem (tādiem kā avīzes, žurnāli, biļeteni un citi periodiski izdevumi) iespieddarba un elektroniska izdevumu formā (izņemot piegādei tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot) samazināt PVN likmi un to noteikt 5% apmērā. Tādējādi tiks veicināta grāmatu un periodisko izdevumu pieejamība Latvijas iedzīvotājiem, stabilizējot to skaitu, tirāžas un cenu pieejamību, rezultātā nodrošinot plašāku sabiedrības piekļuvi augstvērtīgai un uzticamai informācijai.

Likumprojekts ir iekļauts valsts budžeta likumprojekta pavadošo likumprojektu paketē. Tam jāstājas spēkā vienlaikus ar 2022. gada valsts budžeta likumu – 2022. gada 1. janvārī

Likumprojekts skatāms MK mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI