DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB pievērš pastiprinātu uzmanību korupcijas rezultātā noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem un to legalizēšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ievērojot, ka koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem ir materiāls raksturs, proti, šāds noziedzīgs nodarījums var ģenerēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā ikdienas darbā pievērš pastiprinātu uzmanību mantisko jautājumu risināšanai. Tas nozīmē, ka KNAB seko līdzi, vai iestādes redzeslokā nonākušo personu īpašumā vai valdījumā esošā manta, t.sk. finanšu līdzekļi, tieši vai netieši varētu būt radušies vai nonākuši pie tiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanas rezultātā.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanā KNAB cieši sadarbojas ar Finanšu izlūkošanas dienestu (FID), kas informē KNAB par noziedzīgi iegūtu līdzekļu, kas tostarp var būt kukulis, legalizēšanu. Tāpat, ja KNAB izmeklēšanas laikā saskata pazīmes šādiem noziedzīgiem nodarījumiem, izmeklētājs ar uzraugošā prokurora atļauju var izdalīt materiālus, uzsākt procesu par noziedzīgi iegūtu mantu un rosināt tiesai konfiscēt noziedzīgi iegūtos līdzekļus. Šāds process ir vērsts uz to, lai savlaicīgi un efektīvi atrisinātu mantiskos jautājumus.

KNAB skaidro, ka tikai tiesai ir tiesības atzīt par noziedzīgi iegūtiem un konfiscēt finanšu līdzekļus un mantu, kas arestēti kriminālprocesa laikā un kas iegūti noziedzīgā veidā. Visi konfiscētie finanšu līdzekļi pilnā apmērā tiek ieskaitīti valsts budžetā.

KNAB akcentē, ka šogad Rīgas apgabaltiesa atzina KNAB uzsāktā procesā 345 270,87 eiro naudas līdzekļus par noziedzīgi iegūtiem un ieskaitāmiem valsts budžetā, un konfiscētā naudas summa pilnā apmērā pārskaitīta valsts budžetā. Savukārt pirmās instances tiesa vēl divos citos KNAB uzsāktos procesos par noziedzīgi iegūtu mantu pieņēmusi lēmumu konfiscēt līdzekļus kopumā 5 185 936,87 eiro apmērā, taču abos procesos iesaistītās personas izmantojušas tiesības pārsūdzēt pirmās instances tiesā pieņemtos lēmumus.

KNAB pateicas sadarbības partneriem, tostarp tiesu instancēm un Finanšu izlūkošanas dienestam, par atbalstu korupcijas rezultātā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI