DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Energoefektīvi risinājumi palīdz mazināt darbinieku pieejamības problēmu, īpaši reģionos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dažādu procesu digitalizācija mūsdienās ļauj saimniekot zaļi un ekonomiski izdevīgi. Jaunas, efektīvas un attālināti vadāmas iekārtas vairs nav iegriba – tas ir reāls risinājums cīņā ar darbaspēka trūkumu, kas ir īpaši aktuāls reģionos. Savukārt valsts pieejamais finansējums, kam var pieteikties ALTUM, risina investīciju nepieciešamības jautājumu. Un vissvarīgākais ieguvums ir vides kvalitāte – gan iekštelpās, kur ikdienā uzturas cilvēki, gan kopumā pasaulē, kur gaisā vairs nenokļūst tik daudz izmešu.

Kā saimniekot zaļāk un izdevīgāk?

Viens no labākajiem piemēriem Latvijā jaunāko zaļo tehnoloģiju izmantošanai nebūt nav no Rīgas, bet gan no Alūksnes – pilsētas, kuras saimnieki izvēlējās vispirms izpētīt esošo situāciju un pēc tam digitalizēt, cik daudz vien iespējams, lai strādātu efektīvi.

Mobilie apkures katli: risina darbinieku pieejamības problēmu . Protams, Alūksnes pašvaldība nebūt nav vienīgā, kas lūkojas efektivitātes virzienā, par zaļo saimniekošanu daudz domā tieši mazās pašvaldības. Uzņēmums “Steel pro”, kas ir vienīgais Baltijas valstīs un viens no retajiem pasaulē lielu mobilo modulārās šķeldas katlu un katlumāju ražotājiem, pagājušajā gadā uzlikuši apkures katlu Alojā un Skrīveros, bet šogad šādi katli koordinē apkuri arī Dvietē un Birzgalē. Ja vien pašvaldība meklē izdevīgus risinājumus, kas atmaksājas nelielā termiņā, ir dabai draudzīgi un nodrošina stabilitāti, mobilie apkures katli kļūst par arvien biežāku izvēli. Turklāt mazām pašvaldībām ir svarīgi, lai cilvēki par pakalpojumu var samaksāt, risinājums kalpo ilgi un lai pašvaldībai nav jātērē daudz resursu darbinieku algām un tehnikas apkalpošanai.

Tieši darbinieku pieejamība daudzviet ir liels izaicinājums. Vecajās malkas apkures katlu mājās strādā līdz pat septiņiem darbiniekiem, kas sagatavo kurināmo un nodrošina nepārtrauktu siltumenerģijas padevi. Taču, piemēram, modulārās šķeldas katlumājas ir pilnībā automatizētas un ikdienā fiziska cilvēku klātbūtne tām nav nepieciešama – tik vien, cik vajag apsekot objektu pāris reizes nedēļā.

Vēl aktīvāka atjaunojamo energoresursu izmantošana. Kurināmais? Šķelda! Tas ir atjaunojamais energoresurss – īpaši Latvijā, kur ir daudz krūmāju un maza diametra koku, kas ir labākais šķeldas materiāls. Latvijas Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030. gadam arī paredz nodrošināt resursu un īpaši fosilu un neilgtspējīgu resursu patēriņa būtisku samazināšanu un vienlaicīgi pāreju uz ilgtspējīgu, atjaunojamu un inovatīvu resursu izmantošanu, nodrošinot vienlīdzīgu pieeju energoresursiem visām sabiedrības grupām. Kaut gan Latvija jau tagad ir pirmrindniece - saskaņā ar datiem minētajā plānā Latvijā, atšķirībā no ES, primārās enerģijas patēriņā dominē atjaunojamie energoresursi.

Uzņēmējiem un pašvaldībām šobrīd ir pieejams atbalsts energoefektivitātes uzlabošanai no tā sauktās "zaļās" naudas. Turklāt Altum nodrošina ne tikai grantus situācijas izvērtēšanai un aizdevumu uzlabojumiem, bet arī konsultācijas un padomu par individuāliem un piemērotākajiem risinājumiem konkrētās situācijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI