DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Latvija ir ievērojami veicinājusi Eiropas daudzvalodu mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

28. septembrī Valsts prezidents Egils Levits un Slovēnijas Republikas prezidents Boruts Pāhors (Borut Pahor) apmeklēja lielāko Slovēnijas zinātniskās pētniecības iestādi – Jožefa Stefana institūtu, lai pārrunātu mākslīgā intelekta attīstības iespējas un potenciālos riskus.

Apmeklējuma laikā tika parakstīts sadarbības memorands par mazo valodu attīstību digitālajā vidē starp institūtu un Latvijas valodu tehnoloģiju uzņēmumu “Tilde”.

““Tilde” un Jožefa Stefana institūts jau ilgstoši sadarbojas valodas tehnoloģiju un valodas datu jomā, tāpēc sadarbības memoranda parakstīšana ir likumsakarīga. Slovēņu un latviešu valoda saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem savu valodu nostiprināšanā digitālajā laikmetā, un abas valstis pievērš lielu vērību savu valodu tehnoloģiskajai attīstībai. Pieredzes apmaiņa, sadarbība tehnoloģiju jomā, kopīgu pozīciju izstrāde ar Eiropas daudzvalodību saistītajos jautājumos var sniegt nozīmīgu pienesumu abām valstīm. Eiropas nākotne pieder gudrām un ilgtspējīgām tehnoloģijām, un Latvija ir ievērojami veicinājusi Eiropas daudzvalodu mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstību,” sacīja Valsts prezidents.

No Latvijas puses sadarbības memorandu parakstīja valodas tehnoloģiju uzņēmums “Tilde” un Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes Lingvodatorikas laboratorija. Slovēnijas pusi sadarbībā pārstāv Jožefa Stefana institūta Mākslīgā intelekta departaments un Ļubļanas Universitātes Valodas resursu un tehnoloģiju centrs.

Jožefa Stefana institūta paspārnē ir izveidots UNESCO Starptautiskais Mākslīgā intelekta pētniecības centrs, kas organizē un koordinē izpēti, kā mākslīgais intelekts var veicināt ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanu. Šī centra līdzdibinātājs ir institūta direktors Dr. Marko Grobelniks. Valsts prezidents ielūdza Dr. Marko Grobelniku apmeklēt Latviju, lai veicinātu sadarbības attīstīšanu mākslīgā intelekta jomā.

Jožefa Stefana institūts ir vadošā Slovēnijas pētniecības organizācija, kas darbojas plaša spektra pielietojamo un fundamentālo zinātņu jomā. Tas ir starptautiski plaši pazīstams ar pētījumiem un risinājumiem liela apjoma tekstuālu un audiovizuālu datu analīzē, zināšanu izguvē un analīzē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI