DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā piešķirs par katru no sasniegumiem arī paralimpiskajās spēlēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Arī par sasniegumiem paralimpiskajās spēlēs, līdzīgi kā par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs, naudas balva par izciliem sasniegumiem sportā tiks piešķirta par katru no sasniegumiem – šis Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais un Latvijas Nacionālās Sporta padomes atbalstītais priekšlikums šodien, 2021. gada 28. septembrī, atbalstīts valdībā.

Šobrīd noteikumi paredz, ka par izcīnītajām medaļām individuālajos sporta veidos olimpiskajās spēlēs  sportistam,  viņa treneriem, sportistu apkalpojošiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošam personālam un attiecīgajai sporta federācija naudas balva kalendārā gada laikā var tikt piešķirta tikai par vienu (augstāko) sasniegumu, kā vienīgo izņēmumu paredzot sportistu sasniegumus olimpiskajās spēlēs, par kurām naudas balva var tikt piešķirta par katru no sasniegumiem. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija sagatavoja grozījumu noteikumos, lai arī par sasniegumiem paralimpiskajās spēlēs, līdzīgi kā par sasniegumiem olimpiskajās spēlēs, naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā var tikt piešķirta par katru no sasniegumiem.

Izstrādājot grozījumus, IZM rosināja noteikt, ka  jauno kārtību varēs attiecināt arī uz naudas balvu piešķiršanu par sportistu sasniegumiem 2020. gada Tokijas paralimpiskajās spēlēs (Japāna), kas norisinājās 2021.gadā, no 24. augusta līdz 5. septembrim. Valdība šo priekšlikumu atbalstīja, un tas nozīmē, ka Latvijas sportisti Diāna Dadzīte un Rihards Snikus, kuri izcīnīja divas paralimpiskās medaļas, saņems naudas balvu par katru no sasniegumiem.

Diāna Dadzīte izcīnīja otro vietu diska mešanā un trešo vietu šķēpmešanā, par ko attiecīgi pienākas naudas balva līdz 85 373 eiro par iegūto 2.vietu un līdz 51 224 eiro par 3. vietu. Savukārt Rihards Snikus ieguva otro vietu paralimpiskajā iejādē un otro vietu brīvā stila disciplīnā, tādējādi par katru no sasniegumiem viņam var tikt izmaksāta naudas balva līdz  85 373 eiro.

Paralimpiskās spēles ir četrgades nozīmīgākās sacensības cilvēkiem ar invaliditāti, kurās 2021. gadā piedalījās vairāk kā 4400 sportistu no 161 valsts un tika izcīnīti 539 medaļu komplekti 22 sporta veidos. Līdzīgi kā olimpiskajās spēlēs, arī paraolimpiskajās spēlēs ir ļoti liels pārstāvēto valstu skaits, kā arī plaša starptautiskā un nacionāla līmeņa rezonanse, arī liela Latvijas sabiedrības daļa seko līdzi sportistu startiem paraolimpiskajās spēlēs ar TV translāciju un digitālo platformu starpniecību. Tāpat atzīmējama paralimpiešu sasniegumu pozitīvā ietekme uz cilvēkus ar invaliditāti iesaisti pielāgotās fiziskās parasporta aktivitātēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI