DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA ir griezusies pie Ministru prezidenta A. K. Kariņa un finanšu ministra J. Reira

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) ir  griezusies pie Ministru prezidenta A. K. Kariņa un finanšu ministra J. Reira ar lūgumu  palīdzēt iespējami drīz nostiprināt panākto kompromisu sarunās ar Veselības ministriju par streika prasību (pilns juridiskais nosaukums – kolektīva interešu strīda prasības) izpildi.            

LVSADA 2021. gada 23. augustā iesniedza Veselības ministrijai streika prasības par vidējās mēneša darba samaksas paaugstināšanu 2022., 2023. un 2024. gadā katru gadu: 1) atbalsta personālam (nav ārstniecības personas) par 5%, 2) ārstniecības personām par 10% visās kvalifikācijas grupās.

Iesniedzot prasības, LVSADA galvenokārt pamatojās uz: 1) Eiropas Komisijas ieteikumu Latvijai stiprināt veselības sistēmu, nodrošinot to ar papildu cilvēkresursiem un finanšu resursiem (Briselē, 20.5.2020. COM(2020)514 final), 2) Latvijas Republikas Saeimas paziņojumu par Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2021. – 2027. gadam, kurā atzīmēts, ka Saeima aicina Ministru kabinetu pastiprināt pasākumus cilvēkresursu piesaistei valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sektorā, tajā skaitā – palielinot darba samaksu ārstniecības personām (Latvijas Vēstnesis, 127, 06.07.2020.).

Izlīgšanas sarunās ar Veselības ministriju tika panākta vienošanās par izlīguma iespējamību. Lai to veicinātu, LVSADA padome 2021. g. 21. septembrī nolēma mīkstināt sākotnējās prasības un izteikt tās zemāk minētajā redakcijā:

“Ministru kabineta 28.08.2018. noteikumos Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 153. punktā noteiktie ārstniecības personu mēneša vidējās darba samaksas apmēri (ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem – 1 862 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem – 1 117 euro, ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 745 euro) ar 2022. gada 1. janvāri tiek palielināti ne mazāk kā par 10% visām ārstniecības personām.”

Līdz ar to LVSADA ir godprātīgi darījusi iespējamo, lai, no vienas puses, stiprinātu veselības nozares cilvēkresursus atbilstoši politiskās plānošanas dokumentiem un reālajai nepieciešamībai, bet, no otras puses, izvairītos no streika un ar to saistītās sociālās spriedzes. Diemžēl Veselības ministrija joprojām vilcinās noslēgt vienošanos par precizētās streika prasības izpildi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI