DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
23. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvija kļūst par 11. valsti pasaulē, kas lašu dzimtas zivju produktus drīkst eksportēt uz Austrāliju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzoties teju četrus gadus ilgam saskaņošanas darbam, Latvija ir kļuvusi par 11. valsti pasaulē, kuras uzņēmumi var eksportēt lašu dzimtas zivju produktus uz Austrāliju. Šādu ziņu šonedēļ Pārtikas un veterinārais dienests saņēma no Austrālijas valdības Lauksaimniecības, ūdeņu un vides departamenta.

Lašu dzimtas zivju produktus uz Austrāliju drīkst eksportēt tikai Austrālijas atzītas valstis, kas spēj pierādīt uzņēmumu un arī pārtikas aprites uzraudzības sistēmas atbilstību Austrālijas normatīvo aktu prasībām. Līdz šim to bija izdevies paveikt vien 10 pasaules valstīm -  Kanādai, Dānijai, Vācijai, Norvēģijai, Filipīnām, Polijai, Īrijai, Zviedrijai, Apvienotajai karalistei un Amerikas savienotajām valstīm.

Atzīšanas process tika uzsākts 2018. gadā, kad vēlmi eksportēt lašu dzimtas zvejas produktus uz Austrāliju izteica vairāki Latvijas uzņēmumi. Tas ietvēra ne tikai zvejas produktu ražošanas uzņēmumu, bet arī Latvijas uzraudzības dienesta – PVD auditus, kuru mērķis bija pārliecināties gan par uzņēmumu, gan uzraudzības sistēmas atbilstību augstajiem Austrālijas pārtikas drošuma standartiem un normatīvo aktu prasībām.

Atzīšanas procesu uzsāka visas trīs Baltijas valstis – Latvija, Lietuva un Igaunija, tomēr  Latvija pagaidām ir vienīgā, kurai to ir izdevies veiksmīgi noslēgt un saņemt atļauju lašu dzimtas zivju produktu eksportam uz Austrāliju.

Turpmāk, Latvijas zvejas produktu ražotājiem, kuriem ir interese par lašu dzimtas zivju produktu eksportu uz Austrāliju, jāvēršas PVD, kas veiks uzņēmuma izvērtēšanu atbilstoši Austrālijas izvirzītajām prasībām. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas uzņēmumam būs iespēja uzsākt lašu dzimtas zivju produktu eksportu. 

Jāpiebilst, ka eksportēt uz Austrāliju drīkst tikai tādu lašu dzimtas zivju produktus, kas ražoti no septiņās pasaules valstīs – pašā Austrālijā, Kanādā, Dānijā, Norvēģijā, Īrijā, Apvienotajā karalistē un Amerikas savienotajās valstīs, iegūtām izejvielām.  

Kopumā šobrīd veselības sertifikāti dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktu eksportam ir saskaņoti ar vairāk nekā 50 dažādām trešajām valstīm un valstu savienībām. Produktu grupas un valstis var atrast PVD mājaslapā - https://www.pvd.gov.lv/lv/pvd-saskanotie-veterinarie-veselibas-sertifikati-dzivnieku-izcelsmes-produktu-eksportam-uz-tresajam-valstim

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI