DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VUGD atgādina: ievērojiet piesardzību atpūtā pie ūdens

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

15.septembrī visā Latvijā noslēdzās oficiālā peldēšanas sezona. Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) rīcībā esošo informāciju par glābšanas darbiem uz ūdens, šogad peldsezonā tika izglābti 29 cilvēki, bet no ūdenstilpēm tika izcelti 63 bojāgājuši cilvēki, tai skaitā vienai nepilngadīga persona.

Bojāgājuši cilvēki no ūdenstilpēm tiek izcelti ne tikai peldsezonā. Ne visos gadījumos bojāejas iemesls ir bijusi noslīkšana, un ziņas par noslīkušiem cilvēkiem apkopo Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs. Šogad kopumā VUGD no ūdenstilpēm ir izcēlis 86 bojāgājušus cilvēkus.

2020.gadā laika posmā no maija līdz septembrim tika izglābti 32 cilvēki, kuri bija nonākuši dažādās nelaimēs, izbaudot ūdens priekus, bet atpūta pie ūdens pērn traģiski beidzās 58 cilvēkiem, tai skaitā piecām nepilngadīgām personām. Pērn kopumā no ūdenstilpēm tika izcelti 122 bojāgājuši cilvēki.

Neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem. Biežākie iespējamie iemesli nelaimes gadījumiem pie un uz ūdens ir bijuši šādi:

  • cilvēki alkohola reibumā gājuši peldēt vai izkrituši no peldlīdzekļiem;
  • laivojot vai pārvietojoties ar citiem ūdens transporta līdzekļiem nav izmantojuši glābšanas vestes;
  • gan pieaugušie, gan bērni uz piepūšamiem matračiem un rotaļu laivām tikuši ienesti jūrā un saviem spēkiem nav spējuši izkļūt krastā;
  • pārgalvīgi riskējuši un mēģinājuši pašapliecināties, cenšoties pārpeldēt ūdenstilpi;
  • izvēlējušies peldēšanai nepiemērotas vietas – karjerus, nelabiekārtotas pludmales;
  • nav uzraudzījuši vai pavirši izturējušies pret bērnu drošību ūdenstilpju tuvumā.

Lai nākamā peldsezona tiktu aizvadīta bez liekām rūpēm un raizēm, rūpējieties par savu un līdzcilvēku drošību jau tagad!  VUGD atgādina vairākus priekšnoteikumus, lai atpūta pie ūdens nepārvērstos traģēdijā.

Esiet piesardzīgi atpūtā pie un uz ūdens!

Peldēties ieteicams tikai oficiālajās peldvietās. Nepārvērtējiet savus spēkus – ja reiz esat varējis pārpeldēt šo upi, tas nenozīmē, ka varat to arī šodien!

Izmantojiet glābšanas vestes!

Nodarbojoties ar kādu no ūdens sporta veidiem vai vizinoties ar laivu, kuteri vai kādu citu peldlīdzekli, bērniem līdz 12 gadu vecumam glābšanas vestei obligāti ir jābūt uzvilktai. Papildu drošībai arī pieaugušos aicinām izmantot glābšanas vestes.

Esiet atbildīgi un atsakieties no alkohola lietošanas atpūtā pie ūdens!

Viens no biežākajiem noslīkšanas iemesliem ir peldēšanās alkohola reibumā, kad cilvēkam ir traucēta apziņa un viņš labprāt uzņemas risku, taču ir samazināta koordinācijas spēja un reakcijas ātrums, piemēram, lai saprastu, cik tālu esi aizpeldējis un ātri peldētu atpakaļ. Otrs iemesls – cilvēku pārdrošība, piemēram, lēkšana ūdenī nepārbaudītās vietās, cenšanās pierādīt savu spēju aizpeldēt tālāk par citiem. Treškārt, karstajā laikā var parādīties veselības problēmas, kuras rodas sakarsušam cilvēkam pārāk strauji ieejot aukstā ūdenī.

Alkohola lietošana un atpūta pie ūdens nav savienojamas lietas! Ja tomēr esat reibumā, neejiet peldēties, palieciet krastā! Atcerieties, ka lielākā daļa cilvēku noslīkst būdami alkohola reibumā! Atturiet savus draugus vai radus no došanās ūdenī, ja viņi ir alkohola reibumā!

Rūpējieties par bērnu drošību!

VUGD aicina vecākus apzināties, ka atrašanās ar bērnu pie ūdens nav atpūta, bet divkāršs darbs, jo bērni bez pārtraukuma ir jāuzmana visu laiku – pat uz minūti novēršot uzmanību no bērna, viņš var iekrist ūdenī un var notikt nelaime. Atgādinām, ka piepūšamie peldlīdzekļi (riņķi, matracīši, bumbas u.c.) bērniem noder tikai rotaļām, turklāt seklumā un tikai pieaugušo uzraudzībā.

Pārrunājiet ar bērniem jautājumus, kas saistīti ar drošību pie ūdens un rīcību ārkārtas gadījumos, lai atpūta pie ūdens nepārvērstos traģēdijā. Vecākiem un citiem pieaugušajiem jāņem vērā, ka bērni mācās skatoties, kā rīkojas viņu vecāki un citi pieaugušie – ja pieaugušie būs neapdomīgi un pārkāps drošības noteikumus, tā rīkosies arī bērni, jo domās, ka tas ir pareizi.

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja redzat, ka cilvēks slīkst nekavējoties izsauciet glābējus pa tālruni 112, pēc iespējas precīzāk norādot nelaimes vietas koordinātes un piebraukšanas iespējas!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI