DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU uzlabo sniegumu un saglabā līderpozīcijas Latvijā «U-Multirank» reitingā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) starptautiskajā augstskolu reitingā «U-Multirank» jau otro gadu ir atzīta par vienu no 25 vadošajām pasaules universitātēm Open Access Publications jeb atvērtās piekļuves publikāciju īpatsvara ziņā. Tas nozīmē, ka ievērojams apjoms RTU pētnieku publikāciju atrodams atvērtās piekļuves zinātniskajos žurnālos, padarot pētījumu rezultātus pieejamus visiem interesentiem. Jau vairākus gadus pēc kārtas RTU šajā reitingā kopvērtējumā ir pārliecinoši labākie rezultāti, salīdzinot ar visām tajā iekļautajām Latvijas augstskolām.

«U-Multirank» reitingu veido piecas daļas – studiju process, pētniecība, tehnoloģiju pārnese jeb valorizācija, internacionalizācija un reģionālā iesaiste, un katrā no šīm daļām augstskolas izvērtētas pēc vairākiem kritērijiem. Latvijas augstskolām šis reitings ir svarīgs, jo kopš 2016. gada Izglītības un zinātnes ministrija līgumos ar augstskolām par budžeta finansējuma piešķiršanu ir ietvērusi nosacījumu par piedalīšanos «U-Multirank». 

Augstskolu sniegums katrā jomā novērtēts skalā no A, kas nozīmē augstāko vērtējumu, līdz E. RTU ir vienīgā no Latvijas augstskolām, kas saņēmusi vislielāko A līmeņa vērtējumu skaitu – 13, piemēram, par atvērtās piekļuves publikāciju īpatsvaru, absolventu nodarbinātības līmeni un izveidoto uzņēmumu īpatsvaru, pašu dibināto jeb spin-off uzņēmumu skaitu, zinātnei piesaistīto finansējumu, bakalaura un maģistra studiju absolvēšanu paredzētajā laikā, bakalaura programmām angļu valodā. Šogad RTU uzlabojusi rezultātus četros kritērijos – par starpdisciplinārajām publikācijām, studentu mobilitāti, pēcdoktorantu skaitu un ārzemju akadēmiskā personāla piesaisti.   

««U-Multirank» ir visaptverošākais reitings, kas izvērtē ļoti plašu augstskolas darbības spektru, un RTU jau vairākus gadus pēc kārtas šajā reitingā ir pārliecinoša līdere Latvijā. Arī šogad RTU ir uzlabojusi savas pozīcijas, jo esam mērķtiecīgi stratēģiski attīstījuši starpdisciplinārās studiju programmas un palielinājuši pēcdoktorantūras pētnieku skaitu, kas arī ir novērtēts reitingā, abām šīm pozīcijām piešķirot A līmeņa vērtējumu. Kopumā RTU ir uzrādījusi izcilu sniegumu, kāds vēsturiski nav bijis nevienai Latvijas augstskolai,» saka RTU administratīvais direktors Juris Iljins.

«U-Multirank» ir pasaulē lielākais daudzdimensionālais reitings, kas veidots īpaši draudzīgs lietotājiem, piemēram, potenciālajiem studentiem, izvēloties savu universitāti, jo ļauj izvērtēt to pēc konkrētām zinātnes un studiju jomām, kas tai ir spēcīgākas. Veidojot reitingu, izmantota pašu augstskolu sniegtā informācija, dažādu starptautisku un valstu datubāzu informācija, aptauju rezultāti. Šogad reitingā iekļauta informācija par 1948 augstākās izglītības iestādēm. No Latvijas reitingā piedalās 21 augstskola.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI