DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pie t/c “Origo” atklāta izstāde “Zinātne iedvesmo!” par 50 Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 16. septembra Rīgā, laukumā pie tirdzniecības centra “Origo”, apskatāma brīvdabas lielformāta izstāde “Zinātne iedvesmo!”, kas vēsta par 25 zinātniekiem un 25 zinātniecēm -   radošām un iedvesmojošām personībām mūsdienu Latvijas zinātnē. Izstādi veido pētnieku fotoportreti un apraksti, turklāt, izmantojot QR koda aplikāciju, ikviens savā viedtālrunī var noskatīties trīs minūšu video stāstu, tādējādi tuvāk iepazīstot gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

“Ar šo izstādi vēlamies uzrunāt sabiedrību un aicinām ikvienu ieskatīties plašajā un pārsteidzošajā zinātnes pasaulē! Zinātne nav tikai medicīna un farmācija, kas, protams, ir īpaši aktuālas šī brīža nozares. Zinātnieki un pētnieki palīdz skolotājiem saudzēt balsi, atspēko vēstures mītus, atklāj nezināmas sugas, iegūst resursus no atkritumiem, liek mākslīgajam intelektam tulkot, zīmēt kartes un plānot ceļus. Ar lepnumu varam teikt: zinātne rada, pārsteidz un virza!” uzsver izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

 “Linstow Baltic” un multifunkcionālā centra “Origo”  komercdirektore Evija Majevska: “Pēdējā gada laikā esam bijuši liecinieki zinātnieku spējai operatīvi rast globāla mēroga risinājumus, tādējādi uzlabojot ne tikai mūsu dzīves kvalitāti, bet arī palīdzot pārvarēt krīzes situācijas. Arī t/c  “Origo” ir ieviesti inovatīvi risinājumi klientu ērtākai ikdienai un jaunas iepirkšanās pieredzes gūšanai, kas nebūtu iespējami bez zinātnes atklājumiem. Tādēļ mēs ar prieku atbalstām izstādi, kas godina cilvēkus ar izciliem sasniegumiem un atklājumiem dažādās zinātnes jomās. Esam gandarīti, ka varam sekmēt iespēju Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem dziļāk izprast zinātnieku nozīmīgā darba ikdienu.”

Izstādē “Zinātne iedvesmo!” dažādu  zinātnes nozaru daudzpusību atklāj zinātnes personības no 17 zinātniskajām institūcijām Latvijā:

  • Daugavpils Universitāte: Solvita Strāķe (Latvijas Hidroekoloģijas institūts), Anita Rukmane-Bārbale;
  • Elektronikas un datorzinātņu institūts: Kaspars Ozols;
  • Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs: Dace Pjanova;
  • Latvijas Kultūras akadēmija: Anda Laķe, Liene Ozoliņa;
  • Latvijas Lauksaimniecības universitāte: Armands Vekšins (Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskais institūts), Ilga Gedrovica (Pārtikas tehnoloģijas fakultāte);
  • Latvijas Organiskās sintēzes institūts: Maija Dambrova (arī RSU), Kristaps Jaudzems (arī LU)
  • Latvijas Universitāte (LU): Zanda Rubene un Linda Daniela (Pedagoģijas,  psiholoģijas un mākslas fakultāte), Baiba Jansone (Medicīnas fakultāte), Ilze Dimanta (Bioloģijas fakultāte, Cietvielu fizikas institūts), Marija Dunce (Cietvielu fizikas institūts), Inta Mieriņa, Sanita Reinsone (Folkloras un mākslas institūts), Jānis Karušs, Guntars Kitenbergs,  Jānis Liepiņš (Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts);
  • Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts: Jānis Rižikovs;
  • Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava": Dainis Edgars Ruņģis;
  • Liepājas Universitāte: Baiba Trinite;
  • Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “Bior”: Iveta Pugajeva, Ingars Reinholds (arī LU);
  • Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija: Sergejs Kodors (Inženierzinātņu institūts);
  • Rīgas Stradiņa universitāte (RSU): Arvīds Irmejs, Karina Palkova, Inese Čakstiņa-Dzērve, Ivars Vanadziņš;
  • Rīgas Tehniskā universitāte: Kaspars Kalniņš, Rūdolfs Rumba, Jānis Braunfelds, Dagnija Loča  (Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrs), Kārlis Dreimanis (Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs), Sandis Spolītis, Armands Šenfelds, Kārlis Agris Gross (Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte), Agris Ņikitenko (Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultāte), Ruta Vanaga un Jūlija Gušča (Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts);
  • Ventspils Augstskola: Artūrs Vrubļevskis (Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs);
  • Vides risinājumu institūts: Dainis Jakovels;
  • Vidzemes Augstskola: Gatis Krūmiņš, Agnese Dāvidsone, Arnis Cīrulis.

Izstādē ir pārstāvētas arī Latvijas diasporas zinātnieces Baiba Prūse (Venēcijas Ka’Foskāri (Ca’Foscari) universitāte) un Alla Pozdnakova (Oslo Universitāte) un pētnieki, kas strādā uzņēmumos: Mārcis Pinnis (“Tilde”) un Ilze Matīse - Van Houtana (“Matīses Veterinārās patoloģijas serviss”).

Veidojot izstādi “Zinātne iedvesmo!”, Izglītības un zinātnes ministrija uzsver, ka Latvijas attīstības pamatā ir jaunu zināšanu radīšana un prasme tās lietpratīgi izmantot. Zinātnieki ir tā sabiedrības daļa, kas ar savu nerimstošo zinātkāri, pastāvīgo interesi, aizrautīgo degsmi un ambīcijām attīsta mūsu zināšanu kultūru. Uzkrātās zināšanas veido mūsu pasaules izpratni un veicina nemitīgu pašattīstību un valsts ilgtspējīgu attīstību.

Izstāde “Zinātne iedvesmo!” tapusi IZM īstenotā projekta ‘Integrētie nacionālā līmeņa pasākumi Latvijas pētniecības un attīstības interešu pārstāvības stiprināšanai Eiropas pētniecības telpā” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI