DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

R. Kols: pašvaldību darbībām jāsaskan ar Latvijas ārpolitisko pozīciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Pašvaldību tāpat kā jebkuru Latvijas institūciju un amatpersonu darbībām ir jāsaskan ar Latvijas ārpolitisko pozīciju. Līdz šim novērotais liecina, ka ir pašvaldības, kas uzskata, ka var rīkoties arī citādāk un iet pret valsts definēto pozīciju – un tas nav pieļaujami,” trešdien, 15.septembrī, pēc sēdes uzsvēra Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Komisija sēdē atbalstīja ierosinājumu likumā noteikt pienākumu pašvaldībām saskaņot savu starptautisko sadarbību ar Ārlietu ministriju. Nepieciešamība papildināt spēkā esošo normatīvo regulējumu radusies, reaģējot uz virkni atsevišķu gadījumu, kuros kāda no Latvijas pašvaldībām izvērsusi vai plānojusi izvērst sadarbību ar ārvalstu partneriem vai piedalīties iniciatīvās, kas daļēji vai pilnībā neatbilst Latvijas un Eiropas Savienības nostājām un realizētajai politikai, kā arī var potenciāli mest ēnu uz valsts reputāciju, par to iepriekš nekonsultējoties ar Ārlietu ministriju, informēja R.Kols.

“Turpmāk jānosaka par pienākumu pašvaldībām informēt Ārlietu ministriju par plānoto līgumu vēl pirms tā noslēgšanas. Tā tiktu veicināta korekta un pārraugāma prakse, kurā Latvijas pašvaldības rīkojas saskaņā ar kopējo valsts ārpolitiku, tās virzītajiem mērķiem un kopējām vērtībām. Šobrīd diemžēl mēdzam nonākt situācijās, kad pašvaldības izvēlējušās iet ceļu, kas ir pilnīgi pretējs valsts kopējai politikai, tā ļaujot, piemēram, Latvijā izplatīties valstij naidīgiem vai sagrozītiem naratīviem,” uzsvēra R.Kols.

Likums par pašvaldībām, kā arī likumprojekts “Pašvaldību likums” pašlaik nenosaka pašvaldībām pienākumu saskaņot savu starptautisko sadarbību ar Ārlietu ministriju.

Uzsverot nepieciešamību veikt grozījumus esošajā regulējumā, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka pašvaldībām būtu jāpārskata jau spēkā esošie līgumi: “Tā kā novadu reforma ir noslēgusies, šobrīd būtu piemērots laiks īstenot sava veida pašvaldību līgumu “auditu” par iepriekš slēgtiem sadarbības līgumiem ar ārvalstu partneriem – tas ļautu saprast esošo situāciju un problemātisko gadījumu skaitu.”

Pēc Ārlietu ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvju uzklausīšanas, Saeimas Ārlietu komisija lēma iesniegt priekšlikumus likumprojektā “Pašvaldību likums”, ar ko pašlaik strādā Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Ārlietu komisija plāno rosināt grozījumos iekļaut atsauci uz Vīnes konvenciju par diplomātiskajiem sakariem, kas palīdzētu nepārprotami likumā definēt turpmāko komunikācijas un līgumu slēgšanas kārtību starp pašvaldībām un ārvalstu partneriem. Konvencija noteic, ka visas oficiālās lietas ar uzņemošo valsti pārstāvniecībai jākārto ar vai caur uzņemošās valsts ārlietu ministriju vai citu ministriju, par kuru ir vienošanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI