DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Plāno liegt bijušajiem deputātiem, kam noteiktas sankcijas, apmeklēt Saeimu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 14.septembrī, pirmajam lasījumam atbalstīja likumu grozījumus, ar kuriem plānots liegt bijušajiem Saeimas un Augstākās padomes deputātiem, kam noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas, apmeklēt Saeimas ēkas, būt klāt parlamenta sēdēs un piedalīties tā rīkotajos pasākumos.

Plānots, ka liegums attieksies arī uz tiem bijušajiem Saeimas un Augstākās padomes deputātiem, kuriem piemērotas Eiropas Savienības vai Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts noteiktās sankcijas. Likuma grozījumi iecerēti, lai mazinātu šo personu ietekmi uz likumdevēja varu, pauž likumprojekta autori.

Šobrīd spēkā esošais regulējums paredz, ka bijušajiem Saeimas deputātiem, kā arī Augstākās padomes deputātiem, kuri balsoja "par" 1990.gada 4.maija deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu", ir tiesības apmeklēt Saeimas ēkas. Šo tiesību nav deputātiem, kuri izslēgti no Saeimas sastāva.

Kā atzīmēts likumprojektu anotācijās, starptautisko organizāciju un nacionālās sankcijas lielākoties tiek noteiktas politisku un drošības apsvērumu dēļ, līdz ar to likumdevējs, nodrošinot iespēju personām, pret kurām ir noteiktas konkrētas starptautiskas vai nacionālas sankcijas, bez ierobežojuma apmeklēt Saeimu un piedalīties tās darbā, apdraud kvalitatīvu likumdošanas procesu norisi un pieļauj Saeimas darbā tādu personu līdzdalību, kuru klātbūtne tajā nav pieļaujama.

Lai grozījumi Saeimas kārtības rullī un likumā “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu tiesisko stāvokli un pensijām” stātos spēkā, tie vēl trīs lasījumos jāatbalsta Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI