DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Pabeigta pirmā “pilsētas pļavas” sēja par prieku kamenēm un vientuļajām bitēm

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 12. septembrī, Rīgas Zooloģiskajā dārzā notika projekta “Pilsētas pļavas” pirmā dabiskās pļavas ierīkošanas talka, kuras ievadā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis un Latvijas Dabas fonda padomes locekle Inga Račinska iepriekš sagatavotajā zemē iekaisīja pirmās īpaša pļavas augu sēklu maisījuma riekšavas.  Savukārt Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis vadīja sēklu iestrādi zemē, aicinot visus klātesošos mūzikas pavadībā rūpīgi nomīdīt apsēto laukumu, lai sēklas neiznēsā vējš vai sniega ūdeņi. Projekta “Pilsētas pļavas” ietvaros dabisko pļavu ierīkošanas  vai atjaunošanas talkas noritēs dažādās Rīgas apkaimēs 20 vietās. Cerams, ka jau nākošajā vasarā Rīgas zoodārza kameņu ekspozīcijas un savdabīgās “vientuļo bišu viesnīcas” iemītnieces varēs priecāties par pirmajiem dabiskās pļavas ziediem.

Projekta “Pilsētas pļavas” mērķis ir veidot ziedošas un daudzveidīgas pļavas “saliņas” pilsētvidē, tā bagātinot pilsētas bioloģisko daudzveidību un iepazīstinot iedzīvotājus ar pļavu kā ekosistēmu. Kopumā pļava kā ekosistēma veidojas vai atjaunojas daudzu gadu garumā, līdz ar to Zoodārza apmeklētājiem būs iespēja sekot līdzi šim dabas procesam un priecāties par tādiem augiem kā Sibīrijas skalbes, lielziedu vīgriezes, ārstniecības pātaines, spradzenes, pļavas bitenes, vītolu staģes, krastkaņepes, pļavas vilkmēles un citiem.

Zoodārza pļava citu vidū izceļas ar to, ka tās izveide notiek vietā, kur pļava iepriekš nav bijusi un tāpēc šo pļavu var dēvēt par unikālu dabas atjaunošanas eksperimentu. Sagatavojot laukumu sējai, uz jaunizveidojamā zālāja ieplaku no Vītiņu pļavām pie Liepājas tika pārnesta dabiskā zālāja velēna ar daudzveidīgu mitrzemju augu sugu sastāvu. Savukārt zālāja augstākajā daļā ar ZS “Kalnieši” palīdzību atgādāta un izkliedēta augsne no aizsargājamo ainavu apvidus “Ziemeļgauja” Valkas novadā, kas satur bagātīgu īpaši aizsargājamo biotopu sēklu sastāvu. Šodien vērtīgā augsne tika papildināta ar bagātīgu sēklu maisījuma piesēju. Šis eksperiments būs kā pierādījums tam, cik sarežģīti, vai, varbūt, pat neiespējami ir pilnvērtīgi atjaunot reiz iznīcinātu dzīvotni.

“Kopā Latvijas dabai!” Ar šādu domu pasākuma noslēgumā Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes locekle Anete Bilzēna sniedza Latvijas Dabas fondam fotogrāfiju, kurā redzama kamene pļavas bitenes ziedā. Dabā augi un dzīvnieki ir nesaraujami saistīti un zoodārzs ir īstā vieta, kur sabiedrībai mācīt saskatīt dabas likumsakarību kopumu un vēstīt par dabas līdzsvara trauslumu.

Projekts tiek īstenots Sabiedrības integrācijas fonda finansētā projekta "Dabas interešu aizstāvība Latvijas Dabas fonda darbības ietvaros" sadarbībā ar projektu GrassLIFE, ko finansē ES LIFE programma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI