DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Gājputnus migrācijas laikā apdraud sadursmes ar stikliem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ruslans Matrozis

Lai mazinātu putnu bojāeju sadursmēs ar stikliem, Latvijas Ornitoloģijas biedrība gājputnu migrācijas laikā mudina parūpēties par stiklu drošību.

Pētniekuprāt, stiklotas virsmas, tai skaitā logi, ēku fasādes, prettrokšņa barjeras autoceļiem un dzelzceļiem, var tikt uzskatītas par vienu no biežākajiem putnu mirstības cēloņiem. Izpētīts, ka sadursmēs ar stikla virsmām biežāk cieš gājputni, nevis nometnieki. Pētnieki lēš, ka nometnieki savu apkaimi, līdz ar to arī riskus, jau izpētījuši, turpretī gājputni ainavu tik labi nepārzina un ietriecas stiklā biežāk.

Putni nespēj uztvert caurspīdīgas, stiklotas virsmas, tās neredzot un nemainot sava lidojuma trajektoriju. Ja caurspīdīgajai virsmai otrā pusē būs saskatāmi, piemēram, telpaugi, putns tos var izvēlēties par sava lidojuma mērķi. Savukārt spoguļvirsmas, kurās saskatāms apkārtnes attēls, piemēram, debesis, koki, krūmi, putns uztver kā telpas turpinājumu. Virsmās, kurām ir spoguļefekts, putns savā atspulgā var saskatīt savu konkurentu un censties tam uzbrukt. Sadursmes ar stikliem var veicināt arī mākslīgais apgaismojums, apdraudot naktī migrējošos putnus, kuri var lidot gaismas virzienā, tā ietriecoties, piemēram, apgaismotos logos sliktas redzamības laikapstākļos.

Sadursmju gadījumu mazināšanai Latvijas Ornitoloģijas biedrība mudina izmantot uzlīmes, ko pielīmē loga ārpusē, vai UV zīmuli, ar ko uz caurspīdīgās vai atstarojošās virsmas uzvelk līnijas, ko putns spēj saskatīt, lai signalizētu putnam par šķērsli. Šādi apstrādātas virsmas labi redzamas putniem, bet cilvēka acij izskatās kā parasts stikls. Jāpatur prātā, ka putni ir piemērojušies izlidot cauri ļoti šaurām vietām, piemēram, starp koku zariem. Jāizmanto "plaukstas metode", proti, ja atstarpe starp uzlīmēm ir lielāka par pieauguša cilvēka plaukstu, putns tai mēģinās izlidot cauri. Pareizi ir izlīmēt uzlīmes 10 līdz 15 centimetru attālumā citu no citas. Ieteicams arī aizvērt aizkarus, nolaist žalūzijas vai aizvērt logu slēģus, kas var mazināt sadursmju skaitu, padarot logu labāk redzamu putnam. Ieteicams tumšajā diennakts laikā neatstāt ieslēgtu gaismu logos, kad tā vairs nav vajadzīga.

Ja putns tomēr ieskrien logā, nokrīt zemē un guļ nekustīgi, tas ne vienmēr nozīmē, ka putns ir gājis bojā. Var gadīties, ka putns ir apdullis. Tādā gadījumā putns jāievieto aptumšotā kastē ar gaisa piekļuvi uz aptuveni stundu, kur tas var atgūties, lai turpinātu savu lidojumu. Tomēr jāņem vērā, ka pat gadījumā, ja putns pēc sadursmes ar stiklu atsāk lidojumu, pastāv liela varbūtība, ka tas nav pasargāts no bojāejas satraumētu galvas smadzeņu dēļ.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina ikvienu parūpēties par savu stiklu drošību putnu ceļā, kā arī ziņot par novērotiem objektiem pilsētvidē, kur putni cieš no sadursmēm ar stikliem, rakstot uz e-pastu putni@lob.lv.

Uzlīmes putnu sadursmju novēršanai ar stiklu un UV zīmuli var meklēt gan tiešsaistes veikalos, piemēram, www.motacilla.lv, gan arī rūpniecības preču veikalos.

Informācija sagatavota pateicoties projektam “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. Projekta mērķis ir nodrošināt Latvijas Ornitoloģijas biedrības un plašākas sabiedrības līdzdalību stratēģiski svarīgajos lēmumos attiecībā uz dabas aizsardzību un dabas resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Plašāk: www.activecitizensfund.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI