DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Baltijas valstu vides ministri tiekas sanāksmē Igaunijā, pilsētā Tartu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) dodas uz Igauniju, lai 9. un 10. septembrī piedalītos Baltijas valstu vides ministru sanāksmē Tartu.

Tikšanās laikā tiks apspriesti nozīmīgi jautājumi vides aizsardzības jomā, kas aktuāli visās trijās valstīs, kā arī pārrunātas Baltijas valstu sadarbības iespējas.

Sanāksmes mērķis ir izrunāt un prezentēt aktuālas tēmas, kas veicina vides kvalitātes saglabāšanu. Ministrs Artūrs Toms Plešs iepazīstinās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) plāniem sniegt finansiālu atbalstu iedzīvotajiem (grantu veidā) bezemisiju un zemu emisiju transportlīdzekļu iegādei, lai rezultātā panāktu būtisku siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisiju samazināšanos transporta nozarē.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P!): “Transporta sektors rada gandrīz trešo daļu no kopējām Latvijas siltumnīcefekta gāzu emisijām, kur lielākais emisiju avots ir tieši autotransports. Līdz ar to atbalsta programma būs viens no pasākumiem, lai veicinātu Latvijas virzību uz klimata mērķu sasniegšanu un sniegtu iedzīvotājiem iespēju, iegādāties un izmantot mūsdienīgus un modernus transportlīdzekļus ikdienas pārvietošanās nolūkiem.”

Igaunijas vides ministrs Tēnis Melderis (Tõnis Mölder) padziļinātāka izklāstīs pieredzi par harmonizētu atkritumu marķēšanu, kuras mērķis ir standartizēt atkritumu piktogrammu sistēmu, kas atvieglo atkritumu šķirošanu sabiedrībai un dod stimulu ražotājiem pāriet uz otrreiz pārstrādājamu iepakojumu. Prezentācijas laikā ministrs dalīsies ar valsts pieredzi depozīta sistēmas ieviešanā, jo Igaunijā jau ilgāku laiku darbojas dzērienu iepakojumu depozīta sistēma, kas pozitīvi veicina pārstrādi un otrreizēju resursu izmantošanu.

Lietuvas vides ministrs Simons Ģentvils (Simonas Gentvilas) ar kolēģiem plašāk diskutēs par klimata politikas jautājumiem kontekstā ar Eiropas Komisijas (EK) jaunajiem tiesību aktu priekšlikumiem ES 2030. gada klimata un enerģētikas mērķu sasniegšanā. EK š.g. 14. jūlijā publicēja jauno tiesību aktu pakotni klimata jomā (t.s."Fit for 55"), kas precīzāk parāda, kādā veidā Eiropas Savienības līmenī būs iespējams samazināt kopējo SEG emisiju apjomu par vismaz 55%. Pakotne “Fit for 55”, ietver visaptverošus un savstarpēji saistītus ES normatīvo aktu priekšlikumus klimata, enerģētikas, zemes izmantošanas, transporta un nodokļu politikā. Uzstāšanās laikā, ministrs Simons Ģentvils aktualizēs arī tēmu par enerģijas importu no trešajām valstīm.

Svarīga ir arī ciešākas sadarbības veidošana ar mums tuvākajiem partneriem – Lietuvu un Igauniju, tamdēļ šādas sanāksmes ir īpaši svarīgas, lai gūtu labāko pieredzi no kaimiņvalstīm, nodrošinātu aktuālākās informācijas apmaiņu un stiprinātu kvalitatīvu turpmāko sadarbību.

Sanāksmes noslēgumā dalībniekus uzrunās Tartu vicemērs Raimonds Tamms (Raimond Tamm).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI