DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts pārvaldes komisija galīgajam lasījumam atbalsta elektroniska tiešsaistes vēlētāju reģistra ieviešanu Saeimas vēlēšanās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 7.septembrī, galīgajam lasījumam atbalstīja grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā un grozījumus Vēlētāju reģistra likumā, kas paredz ieviest elektronisku tiešsaistes vēlētāju reģistru. 

Likumu grozījumi rosināti, lai nodrošinātu iespēju vēlētājiem Saeimas vēlēšanās balsot ar personas apliecību jeb eID karti. 

Grozījumi ļautu nodrošināt tiesības parlamenta vēlēšanās piedalīties arī tiem balsstiesīgajiem, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pilsoņa pases. Patlaban atzīmi par dalību vēlēšanās veic pasē, savukārt izmaiņas paredz to izdarīt elektroniskā tiešsaistes režīmā vēlētāju reģistrā. 

Aprēķini liecina, ka tiešsaistes vēlētāju reģistra izveidei Centrālajai vēlēšanu komisijai nepieciešami gandrīz 500 tūkstoši eiro, savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei – 570 tūkstoši eiro, teikts grozījumu anotācijā. 

Kopš Latvijā ieviesta eID karte, tie vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, Saeimas vēlēšanās varēja piedalīties, izmantojot īpašu vēlētāja apliecību, kas bija jāsaņem Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Šāda prakse ir vērtējama kā papildu administratīvais slogs, un tas var būt par iemeslu lēmumam nepiedalīties vēlēšanās, teikts likumprojektu grozījumu anotācijā. 

Grozījumu autori Centrālajā vēlēšanu komisijā norādījuši, ka 13.Saeimas vēlēšanās bijuši vairāk nekā 62 tūkstoši vēlētāju, kuriem vienīgais personu apliecinošais dokuments bija eID karte. Savukārt no 2023.gada eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments, un nākamajās Saeimas vēlēšanās vēlētāju skaits, kuru rīcībā būs tikai eID, varētu sasniegt 200 tūkstošus. 

Saeimas vēlēšanu likuma un Vēlētāju reģistra likuma grozījumi trešajā – galīgajā - lasījumā vēl jāskata Saeimas sēdē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI