DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Īrijas amatpersonas pārrunā aktuālos Eiropas Savienības jautājumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 6.–7.septembrī darba vizītē Latviju apmeklēja Īrijas valsts ministrs Eiropas lietās Tomass Bērns (Thomas Byrne). Viņš tikās ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču un Ārlietu ministrijas parlamentāro sekretāri Zandu Kalniņu-Lukaševicu. Sarunu partneri pauda gandarījumu, ka Latvijai un Īrijai izveidojušās ciešas divpusējās attiecības un tās vieno ļoti līdzīga sapratne par galvenajiem Eiropas Savienības dienaskārtības jautājumiem un uzticama sadarbība ANO un citās starptautiskajās organizācijās.

Pārrunājot ES un Apvienotās Karalistes attiecības pēc breksita, ārlietu ministrs E. Rinkēvičs uzsvēra, ka būtu jāizvairās no vienpusējas rīcības, kas varētu mazināt savstarpējo uzticēšanos, un iespējamās problēmas jāatrisina, izmantojot līgumos paredzētos mehānismus.

Sarunu partneri bija vienisprātis, ka dalībvalstīm jāievēro augstākie demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību standarti. Tāpat E. Rinkēvičs pauda, ka Latvija ir apņēmības pilna īstenot ambiciozās ES klimata politikas mērķus, lai līdz 2030. gadam samazinātu emisijas.

Tika pārrunāta arī situācija Baltkrievijā. E. Rinkēvičs norādīja, ka ES jāturpina palielināt spiedienu, reaģējot uz nelegālo migrāciju no Baltkrievijas un notiekošajām represijām pret pilsonisko sabiedrību Baltkrievijā.

Tikšanās laikā ar Zandu Kalniņu-Lukaševicu tika pārrunāti tādi jautājumi kā ES rīcība Covid-19 pandēmijas apkarošanā, Eiropas nākotnes konference un ES paplašināšanās. Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka joprojām ir ārkārtīgi svarīga cieša reģionāla un ES līmeņa koordinācija par jautājumiem, kas saistīti ar Covid-19 pandēmiju.

Tāpat Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka Eiropas nākotnes konferencē uzsvars liekams uz sasniedzamiem rezultātiem – rīcībpolitikām, kas atbildētu uz eiropiešu vajadzībām, piemēram, ekonomikas atveseļošanu un vienlīdzīgākas un noturīgākas Eiropas izveidi. Konferencei jāturpina fokusēties uz iedzīvotāju iesaisti.

Pārrunājot ES paplašināšanos, parlamentārā sekretāre minēja, ka ES interesēs ir turpināt paplašināšanās politiku ar individuālu pieeju – paplašināšanās valstīm jāpilda noteikti kritēriji, bet ES ir jāpilda savi solījumi, kad šie kritēriji ir īstenoti.

Sarunu partneri vienojās turpināt regulāro diskusiju par aktuālajiem ES un starptautiska līmeņa jautājumiem.

9. oktobrī aprit 30 gadi kopš Latvijas un Īrijas diplomātisko attiecību nodibināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI