DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

74 % iedzīvotāju būtu gatavi investēt sava daudzdzīvokļu nama uzlabošanā, tomēr traucē nespēja vienoties ar kaimiņiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šonedēļ Attīstības finanšu institūcija ALTUM uzsāks pieņemt pieteikumus jaunā programmā daudzdzīvokļu māju remontiem un labiekārtošanai. Kā liecina ALTUM un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums, tad 74 % aptaujāto daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju labprāt investētu mājas un tās apkārtnes labiekārtošanā no iedzīvotāju kopīgā kredīta.

Pētījumā secināts, ka visbiežāk iedzīvotāji vēlētos veikt mājas jumta seguma nomaiņu vai atjaunošanu, ūdensvada un kanalizācijas stāvvadu nomaiņu, kāpņutelpas remontu, autostāvvietu uzlabošanu, mājas fasādes renovāciju, bērnu laukumiņa ierīkošanu un apkārtējās teritorijas labiekārtošanu.

Vairums aptaujāto norādījuši, ka būtu ar mieru uzlabojumus finansēt no iedzīvotāju kopīga kredīta, ja izdotos nolemt par nepieciešamiem remontdarbiem un tie saskanētu ar viņu gaidām. Tomēr teju puse jeb 46 % aptaujāto kā galveno apgrūtinošo apstākli remontdarbu veikšanai norādījuši atbalsta trūkumu no kaimiņiem vai nespēju vienoties par veicamajiem darbiem, savukārt 25 % ir saskārušies ar neieinteresētību no apsaimniekotāja puses. Biežāk ar  šādiem šķēršļiem saskārušies tie respondenti, kuri dzīvo nerenovētos daudzdzīvokļu namos.

Līdz šim ALTUM veiksmīgi īstenojusi daudzdzīvokļu namu energoefektivitātes uzlabošanas programmu, kurā vairāk nekā 700 nami visā Latvijā būtiski uzlabos tehnisko stāvokli un kļūs energoefektīvi. Jau veiksmīgi noslēgtie renovācijas projekti parāda, ka mājas atjaunošana nav tikai mazāks rēķins par siltumu un mājas apsaimniekošanu, īpašuma tirgus vērtības pieaugums vai pievilcīgāka mājas fasāde, bet arī nama drošības jautājums.  

Jaunā programma būs vēl viena iespēja uzlabot daudzdzīvokļu ēku un to teritoriju tehnisko stāvokli, turklāt tās ietvaros varēs pieteikt arī tādus labiekārtošanas darbus, ko nevarēja īstenot energoefektivitātes programmā, piemēram, elektroauto uzlādes vietas izveidi, bērnu rotaļu laukuma ierīkošanu, apzaļumošanu. Kopējais programmai piešķirtais finansējums ir 31 miljons eiro, bet maksimālais aizdevums vienam renovācijas projektam ir 400 000 eiro, un jau šobrīd tiek novērota ļoti liela interese par programmu.

ALTUM aicina uz programmas atklāšanas pasākumu

Trešdien, 8. septembrī, plkst. 12.00 ALTUM atklās jaunu valsts atbalsta programmu “Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevums” ēku remontiem un apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbiem. Uz pasākumu aicināti mediju pārstāvji, māju apsaimniekotāji un dzīvokļu biedrību pārstāvji, savukārt citi interesenti atklāšanas pasākumu varēs vērot ALTUM Facebook lapā: https://fb.me/e/3KQIZdvD1

Pasākumā skaidros jaunās programmas apjomus, mērķus, nosacījumus un pieteikšanās kārtību, prezentēs Latvijas iedzīvotāju aptauju par vēlamajiem uzlabojumiem, kā arī eksperti dalīsies pieredzē par to, kā vienoties ar dzīvokļu īpašniekiem par nepieciešamajiem remontdarbiem.

Pasākumā piedalīsies:

  • Edmunds Valantis, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs
  • Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs
  • Ieva Vērzemniece, ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja
  • Arnis Kaktiņš, pētījumu centra SKDS direktors
  • Viesturs Celmiņš, sociālantropologs un pilsētplānotājs
  • Anita Bērziņa, biedrības “AB60” vadītāja

Plašāka informācija par aizdevumu atrodama ALTUM mājaslapā: https://bit.ly/3yzzGB

*Pētījums veikts sadarbībā ar pētījumu centru SKDS šā gada augustā, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18-75 gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI