DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Svinīgi atklāj RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes un auditoriju mājas jaunās ēkas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts kanceleja

Piektdien, 3. septembrī, svinīgi tika atklātas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un auditoriju mājas «Domus Auditorialis» jaunās ēkas. Šis ir vēsturiski nozīmīgs pasākums, jo arī DITF pievienojas pārējai RTU saimei studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur ir koncentrēta lielākā daļa RTU fakultāšu.

Ēku atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kā arī RTU vadība un studenti, nozares profesionāļi.

«Valsts nākotne ir izglītotu un spējīgu jaunu cilvēku rokās. Valdības mērķis ir celt iedzīvotāju kopējo labklājību. Tā mūsdienu pasaulē visbiežāk ir atrodama tur, kur attīstās jaunas tehnoloģijas. Lai tās varētu attīstīt, ir nepieciešami gudri, zinoši un spējīgi cilvēki. Augstskolas, tostarp, RTU, rūpējas, lai Latvijā būtu izglītoti cilvēki, attīstītos zinātne un jaunu tehnoloģiju izstrāde. Man ir patiess prieks šodien piedalīties jaunās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes ēkas un auditoriju mājas atklāšanā, kas ir uzskatāms apliecinājums mērķtiecīgiem valsts ieguldījumiem izglītības un zinātnes attīstībā. Vēlu sekmes un izdošanos, strādājot un studējot jaunajās ēkās!» apsveikuma uzrunā sacīja K. Kariņš.

Savukārt A. Muižniece akcentēja, ka «šis ir nozīmīgs brīdis gan RTU, gan mūsu zinātnei un arī valstij kopumā, jo šīs ēkas un RTU studentu pilsētiņas būvniecība Ķīpsalā ir viens no valstiski visnozīmīgākajiem augstskolu investīciju projektiem. Tas, kā RTU īsteno infrastruktūras projektus, neapšaubāmi apliecina, ka RTU pakāpeniski kļūst par Baltijā lielāko un modernāko inženierzinātņu centru, par reģionālu augstākās izglītības eksporta centru. To apliecina arī veiksmīgo attīstības projektu reputācija. Novēlu, lai šī jaunā ēka piepildās ar zinātkāriem, erudītiem studentiem un zinātniekiem, kuri deg par zināšanām, par savu darbu un kuri liks labus pamatus Latvijas zinātnes un  mūsu kopīgajai rītdienai!»

DITF ir Latvijā vadošā tādās pētījumu jomās kā mākslīgais intelekts, robotika, mašīnmācīšanās un programmatūras izstrādes un projektēšanas tehnoloģija. Tai ir cieša sadarbība ar industriju, iesaistoties tautsaimniecībai nozīmīgu pētījumu un izstrāžu veikšanā. Sadarbībā ar industriju iesaistās arī studenti, iegūstot darba tirgum nepieciešamās prasmes un vienlaikus uzņēmumiem nodrošinot jaunu problēmu risināšanas pieredzi un nākotnes lietotāju skatījumu.

Jaunā ēka ir dāvana fakultātei 60. jubilejā, jo pirmo reizi DITF vēsturē tai uzbūvēta jauna, īpaši tās vajadzībām piemērota ēka. Tajā tiek iekārtota mūsdienīga studiju un pētniecības vide – studentiem un zinātniekiem būs labi aprīkotas laboratorijas, pētniecības centrs, datorzāles, plašas un gaišas auditorijas. Katrā stāvā tiek ierīkotas arī ērtas atpūtas vietas studentiem.

Savukārt auditoriju mājā «Domus Auditorialis» notiks lekcijas, konferences un citi pasākumi, kas pulcēs lielu dalībnieku skaitu. Centrā ir lielā auditorija 560 apmeklētājiem, kas pēc vajadzības ir transformējama un sadalāma divās mazākās auditoriju telpās, un trīs mazākas zāles.

RTU studentu pilsētiņu Ķīpsalā mērķtiecīgi veido par Baltijā lielāko un modernāko inženierzinātņu centru. Līdz ar jaunās DITF ēkas uzbūvēšanu tajā vienuviet koncentrējas visas RTU inženierzinātņu fakultātes, kā arī Laboratoriju māja, Zinātniskās bibliotēka, studentu dienesta viesnīcas un peldbaseins.

Fakultāšu ēkas ir arī fiziski saistītas viena ar otru, izmantojot gaisa pārejas, lai studenti, mācībspēki un RTU viesi varētu ērti pārvietoties no vienas fakultātes uz otru. Piemēram, no DITF ēkas var ērti nokļūt gan RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, gan  Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātē. Arī tas veicina tīklošanos starp dažādu fakultāšu studentiem un pētniekiem, dodot augsni starpdisciplināru pētījumu un inovāciju radīšanai RTU.

RTU ir mūsdienīga, starptautiski pazīstama un prestiža daudznozaru tehniskā universitāte. RTU deviņās fakultātēs iespējams apgūt daudzpusīgu izglītību augstajās tehnoloģijās un inženierzinātnēs, kā arī sociālajās un humanitārajās zinātnēs. RTU piedāvātās studiju programmas ir izturējušas starptautisko ekspertīzi un ir oficiāli akreditētas, tā gūstot apliecinājumu par RTU sniegtās izglītības augsto kvalitāti. To ir apliecinājuši arī Latvijas darba devēji, reflektantiem iesakot RTU kā prioritāru augstākās izglītības iestādi.

RTU darbības pamats ir zinātne, kā arī inovācijās un sadarbībā ar industriju veidots studiju process, kas nodrošina Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu, tādējādi kalpojot par pamatu Latvijas ilgtspējīgai attīstībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI