DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Jaunākais Latvijas Pasta pastmarku bloks sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – Jānim Pauļukam 115

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Pasts 2021.gada 2.septembrī izdod sesto pastmarku bloku sērijā Izcilie latviešu mākslinieki – jaunais izdevums veltīts gleznotājam Jānim Pauļukam (1906–1984). Tajā izmantoti mākslinieka darbu motīvi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un materiāli no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas. Jauno divu pastmarku bloku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicinām rakstīt uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv.

Atzīmējot J.Pauļuka 115.jubileju 2021.gada 2.septembrī, Latvijas Pasts sērijā Izcilie latviešu mākslinieki izdod māksliniekam veltītu divu pastmarku bloku 20 000 eksemplāru tirāžā un īpašu aploksni 1000 eksemplāros. Katras pastmarkas nominālvērtība ir € 1,00, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere.

Pastmarku bloka un aploksnes vizuālajā noformējumā māksliniece izmantojusi  Zigurda Konstanta monogrāfiju Jānis Pauļuks (2006), gleznu reprodukcijas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā esošajiem J.Pauļuka darbiem – Felicita raibā kleitiņā (1943–1944), Felicita ar krellēm (1944) un triptiha Saulkrasti centrālās daļas (1976) –, kā arī materiālus no Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas.

J.Pauļuks ir 20.gadsimta otrās puses latviešu glezniecības modernists un radošs meklētājs. Sākumposma darbi tapa ilgstošā procesā, uz gleznas virsmas veidojot bagātīgu, krāsas piesātinātu faktūras slāni un tumšu koptoni, savukārt turpmāko gadu glezniecībai māksliniekam raksturīga spilgta krāsu palete, virtuozs un gandrīz caurspīdīgi viegls krāsas triepiens. J.Pauļuks bija izcils ainavas gleznotājs, tomēr viņa intereses lielākoties saistījās ar portretiem un pašportetiem, cenšoties sevi pierādīt kā figurālistu – kā sievietes tēla ideālu viņš bieži portretēja savu sievu Felicitu Pauļuku (1925–2014).

Pastmarku sērija Izcilie latviešu mākslinieki tiek izdota kopš 2016.gada – šajā laikā emitēti pieci dažādiem latviešu māksliniekiem veltīti pastmarku bloki: Janim Rozentālam (2016), Jānim Tīdemanim (2017), Ansim Cīrulim (2018), Johanam Valteram (2019) un Gustavam Klucim (2020). Visus filatēlijas izdevumus šajā sērijā var apskatīt te.  

Pastmarku bloku un aploksni Jānim Pauļukam – 115 iespējams aplūkot šeit.

Covid-19 infekcijas izplatības laikā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās nenotiek, tāpēc pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv

Jauno pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43 un pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 17.septembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI