DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijā 1. pusgadā veikto bezskaidrās naudas maksājumu apjoms sasniedzis gandrīz 100 miljardus eiro

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, elektroniskās naudas iestādes, maksājumu iestādes, Latvijas Banka un Valsts kase) 2021. gada 1. pusgadā veica 275.6 milj. klientu bezskaidrās naudas maksājumu 99.4 mljrd. eiro kopapjomā. Vidēji dienā veikti 1.5 milj. maksājumu 549.3 milj. eiro apjomā.

Salīdzinājumā ar 2020. gada 1. pusgadu kopējais klientu bezskaidrās naudas maksājumu skaits pieauga par 3.9%, savukārt maksājumu kopapjoms – par 14.3%.

"2021. gada 1. pusgadā turpinājām novērot, kā mainās cilvēku maksāšanas paradumi šajā neparastajā pandēmijas laikā. Lai gan šā gada 1. pusgadā veikts par 5.7% mazāk maksājumu nekā 2020. gada 2. pusgadā, kopumā redzam, ka klientu kopējais maksājumu skaits turpināja palielināties – sasniegts 3.9% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada 1. pusgadu. Jāatzīmē, ka tā ir sezonāla tendence – gada otrajā pusē maksājumu skaits ierasti ir lielāks nekā pirmajos sešos mēnešos," tendences maksājumu jomā komentē Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu politikas daļas vadītājs Deniss Fiļipovs.

Visbiežāk lietotie klientu bezskaidrās naudas maksājumi bija karšu maksājumi (62.8% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita) un klientu kredīta pārvedumi (36.0% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu, 2021. gada 1. pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija izdevuši 2.1 milj. maksājumu karšu (vidēji 1.1 karte uz vienu iedzīvotāju); no tām lielākā daļa bija kartes ar debeta funkciju.

Iedzīvotājiem bija pieejami 43.0 tūkst. karšu pieņemšanas vietu (POS) un 903 bankomāti. 2021. gada 1. pusgada beigās Latvijas maksājumu pakalpojumu sniedzēji bija atvēruši 3.2 milj. klientu norēķinu kontu (vidēji 1.7 norēķinu konti uz vienu iedzīvotāju).

2021. gada 1. pusgadā veikti 12.9 milj. zibmaksājumu 3.1 mljrd. eiro apjomā.

Paplašināts pārskats par starpbanku maksājumu sistēmu darbību, maksāšanas līdzekļu attīstību un citām būtiskām bezskaidrās naudas norēķinu jomām pieejams Latvijas Bankas tīmekļvietnē (https://www.bank.lv/statistika/dati-statistika/maksajumu-sist-statistika).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI