DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sarunu festivālā Lampa diskutēs par vides aizsardzību un klimata pārmaiņu jautājumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau šobrīd vērojams, ka katrs nākamais gads kļūst par siltāko novērojumu vēsturē. Klimata pārmaiņas pilnā mērā ietekmē arī Latviju, paaugstinot ekstrēmu laikapstākļu riskus, kaitēkļu un patogēnu izplatību u.c. Lai kopīgi meklētu risinājumus, sarunu festivālā “Lampa”, šīm tēmām veltītas daudzas diskusijas. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji piedalīsies vairākās sarunās festivālā, kas norisināsies nedēļas nogalē, 20. un 21. augustā.

Piektdien, 20. augustā, Cēsīs, VARAM sadarbībā ar Finanšu ministriju un EEZ un Norvēģijas grantu atbalstu piedalīsies sarunu festivāla diskusijā “RĪGA – klimatnotuRĪGA?”. 

Sarunas laikā diskusijas dalībnieki centīsies atbildēt uz jautājumu, vai Rīgai izdosies kļūt klimatneitrālai un klimatnoturīgai? Un ko Rīga darīs, lai šos mērķus sasniegtu? Tāpat tiks diskutēts par iespējām un izaicinājumiem ambiciozas klimata politikas īstenošanai vietējā līmenī, jo tieši pašvaldību iniciatīvas un aktīvas rīcības klimata pārmaiņu mazināšanā un pielāgošanās tām var būtiski veicināt Latvijas klimata mērķu sasniegšanu līdz 2050. gadam. Diskusijā piedalīsies VARAM Klimata pārmaiņu departamenta direktora p.i. Raimonds Kašs.

Savukārt ministrs Artūrs Toms Plešs 20.augustā piedalīsies diskusijā "Cieņa pret dabu #BetterFuture", kurā sarunāsies par valsts, uzņēmumu un iedzīvotāju atbildību rūpējoties par vidi. Diskusija būs skatāma arī tiešraidē.

Par aprites ekonomikas principiem un ceļu kas mērojams, lai tos ieviestu, diskutēs Rudīte Vesere, VARAM vides aizsardzības departamenta direktore. Sarunā "Kā veidojas nākotnes sadarbības ekonomika? Piktogrammu projekta piemērs." piedalīsies arī Rīgas domes deputāte Mairita Lūse, Ziemeļvalstu ministru padomes biroja Latvijā padomniece Maija Kāle, un Jānis Aizbalts, “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs.

Gatis Zamurs, VARAM parlamentārais sekretārs, kopā ar uzņēmējiem un lauksaimniecības nozares pārstāvjiem diskusijā "Klimatam draudzīga lauksaimniecība - vai iespējama?" apspriedīs ilgtspējīgākus veidus kā audzēt, ražot un izplatīt pārtiku visā pasaulē.

Vides risinājumu institūta un Cēsu pašvaldības organizētajā sarunā "Vai 2030. gadā būs sniegs?" par klimata pārmaiņu radītiem izaicinājumiem, ar ko jau tuvākajā nākotnē saskarsimies tautsaimniecības, iedzīvotāju veselības un labklājības kontekstā, piedalīsies Elīna Baltroka, VARAM klimata pārmaiņu un adaptācijas politikas nodaļas vadītāja. klimata pārmaiņu radītiem izaicinājumiem, ar ko jau tuvākajā nākotnē saskarsimies tautsaimniecības, iedzīvotāju veselības un labklājības kontekstā.

VARAM pārraudzībā ir arī digitālās transformācijas joma, kas var būt nozīmīga klimata pārmaiņu ierobežošanā – piemēram, samazinot patērēto resursu apjomu publisko pakalpojumu sniegšanā. Gatis Ozols, VARAM valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos, piedalīsies diskusijā "Cieņas juridiskā dimensija" 21. augustā, kurā vērsīs uzmanību uz jauno tehnoloģiju ietekmi valsts un iedzīvotāju attiecībās.

Lai ierobežotu klimata pārmaiņas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) īsteno dažādas rīcībpolitikas gan starptautiskā, gan nacionālā līmenī, kurās iekļauti mērķi un pasākumi SEG emisiju samazināšanai, kas ir nozīmīgi klimata pārmaiņu negatīvo ietekmju samazināšanai ilgtermiņā. Lai palīdzētu Latvijas iedzīvotājiem un tautsaimniecībai labāk pielāgoties jau notiekošajām klimata pārmaiņām un tādējādi mazinātu klimata pārmaiņu radītos zaudējumus, sagatavots Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām plānu laika posmam līdz 2030. gadam.

Saites:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI