DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

Covid-19 pacients pēc smagas cīņas ar vīrusu izdzīvo un pakāpeniski atgriežas ierastajā dzīvē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aleksejs Saveļjevs (58 gadi) ir viens no retajiem jeb kā saka mediķi – īsts brīnums – kuram izdevies atgriezties dzīvē. Decembra beigās vīrietis saslima ar Covid-19. Slimībai progresējot un tās gaitai strauji pasliktinoties, pacients guva plaušu bojājumu 100% apmērā. Janvāra mēnesī pacientu no Jēkabpils slimnīcas pārveda uz mūsu slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” Toksikoloģijas un sepses klīniku, kur par viņa dzīvību trīs mēnešu garumā ik dienas cīnījās mediķi.

Aleksejs Saveļjevs no slimnīcas tika izrakstīts tikai 30. martā. Tālāk sekoja nākamais posms ceļā uz atveseļošanos – rehabilitācija. Lai arī kopš saslimšanas jau ir apritējuši 8 mēneši, viņš atzīst, ka pilnībā vesels vēl nejūtas, taču ir bezgala pateicīgs mediķiem, ka šobrīd viņa veselības stāvoklis jau ir uzlabojies tiktāl, ka pats spēj pārvietoties un elpot bez jebkādu ierīču palīdzības.

Vakar Aleksejs ar sievu Margaritu atbrauca uz stacionāra „Gaiļezers” Toksikoloģijas un sepses klīniku, lai tiktos ar ārstiem, māsām un personālu, kas pašaizliedzīgi cīnījās par viņa dzīvību un uzskatāmi apliecinātu, ka viņa veselības stāvoklis lēnām un pakāpeniski uzlabojas. Pēc vizītes Margarita un Aleksejs bija priecīgi satikt klīnikas personālu, lai pateiktos par atgriešanu dzīvē.

Ārstējoties Aleksejam Saveļjevam bija nepieciešami arī asins komponenti. Viņa sieva Margarita uzrunāja gan kolēģus, gan draugus, paziņas, un ir pateicīga ikvienam, kurš iesaistījās un palīdzēja vīram, ziedojot asinis.

“Atsaucība Jēkabpilī no kolēģu puses bija ārkārtīgi liela. Iesaistījās pat bērnu klasesbiedri, draugi, paziņas un arī nepazīstami cilvēki. Tādu atbalstu un iesaisti no līdzcilvēku puses nebiju gaidījusi. Milzīgs paldies Jēkabpils slimnīcas mediķiem, kuri uzsāka cīņu par vīra dzīvību. Protams, pateicība ārstiem un personālam šeit, Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kas cīnījās par vīra dzīvību un šī komanda paveica brīnumu! Es nespēju to izteikt vārdos, cik pateicīga esmu. Trīs mēneši bija smags laiks arī mums – ģimenei un tuviniekiem. Es nevienam nenovēlu ko tādu piedzīvot,” saka Alekseja sieva Margarita Saveļjeva.

“Lai arī sākumā slimības gaita ritēja salīdzinoši mierīgi, vienā brīdī veselība strauji pasliktinājās un mani transportēja tālākai ārstēšanai uz Rīgas Austrumu slimnīcu. Viss slimošanas laiks bija ļoti smags, daudz ko no tā es pat neatceros. Lai arī joprojām ir daudz cilvēku, kas netic, ka slimība tik strauji var izplatīties un smagi skart ikvienu. Varu pateikt tikai vienu – kamēr cilvēks ar to nav saskāries un izjutis „uz savas ādas”, tikmēr var šķist, ka tas tāds nieks vien ir. Tad, kad tu esi “otrā pusē”, viss mainās,” saka Aleksejs.

“Man ir ļoti liels prieks redzēt nu jau bijušo pacientu, kurš pie mums atnācis pats savām kājām un to negadās piedzīvot bieži. Pacientiem, kuriem ir nopietns un plašs plaušu bojājums, kam pievienojas arī dažāda veida komplikācijas, bieži vien ir letāls iznākums. Un šādu pacientu Latvijā ir vairāk nekā 2000. Covid-19 noliedzējiem varu novēlēt tikai vienu – nesaslimt vai tikt cauri sveikā ar vieglu slimības gaitu. Diemžēl statistikas dati citviet Eiropā apliecina, ka jaunais Delta paveids ir ļoti agresīvs. Tas skar gados jaunus cilvēkus un slimības gaita ļoti ātri progresē. Šobrīd vienīgais un efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no smagas saslimšanas ir – vakcinējoties pret Covid-19,” saka mūsu slimnīcas stacionāra “Gaiļezers” Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts anesteziologs, reanimatologs Roberts Stašinskis. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI