DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
4
4

Tirgus nepilnību spiests RNP izvērtē iespēju izveidot liftu apkalpošanas un remontdarbu struktūrvienību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) izsver iespēju veidot savu struktūrvienību ar atbilstoši sertificētiem darbiniekiem liftu uzturēšanas un remontdarbu veikšanai. Lēmums vēl tiek vērtēts, ņemot vērā, ka pēdējo 12 mēnešu laikā 3 dažādas ar liftu uzturēšanu un apkalpošanu saistītas iepirkumu procedūras izbeigtas bez rezultāta vai pārtrauktas. Tas nozīmē, ka RNP nevar paļauties uz brīvā tirgus dalībniekiem, lai šos darbus iegādātos ārpakalpojumā. RNP valde ir apņēmusies nepieļaut tādu situāciju, kāda izveidojās iepriekšējās uzņēmuma valdes darbības laikā – 2020. gada pavasarī, kad tika apturēta vairāku desmitu liftu darbība. 

RNP paliekot bez līguma par liftu apkopēm un remontdarbiem, tiek apdraudētas iespējas veikt liftu tehniskās apkopes un nepieciešamos remontdarbus. Liftu apkopes un remontdarbi jāveic atbilstoši Ministru kabineta 02.03.2010. noteikumiem Nr.195 “Liftu drošības un tehniskās uzraudzības noteikumi”, ievērojot stingri noteiktos termiņus un piesaistot atbilstošas kvalifikācijas personālu.

RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis norāda: “Būtiski ņemt vērā, ka liftu darbības nodrošināšana ir obligātā pārvaldīšanas darbība. Nedrīkst aizmirst arī, ka lifti ir bīstamās iekārtas, kuras nedrīkst ekspluatēt, ja tām netiek nodrošināta pienācīga un nepārtraukta apkalpošana, kā arī tehniskā apkope. Iepriekšējie iepirkumi, kas beigušies bez rezultāta, uzskatāmi demonstrē, ka neliela uzņēmumu grupa, savstarpēji mēģina pārdalīt ietekmes sfēras, kas gala rezultātā RNP klientus padara par ķīlniekiem. Pērn pagaidu valdes darbības laikā viņiem tas daļēji izdevās. Šā brīža valde to nepieļaus. Ja arī turpmāk iepirkuma procedūras būs bez rezultāta, mēs veidosim savu struktūrvienību, kas apkalpos liftus RNP pārvaldīšanā esošajās ēkās.

Šobrīd Iepirkuma uzraudzības birojā sākta administratīvā procesa lieta par RNP veiktajiem grozījumiem liftu tehniskās apkopes un avārijas remontdarbu līgumā. Nav izslēdzams, ka administratīvā lietvedība būtībā sākta pēc viena no jaunā iepirkuma pretendenta ierosinājuma, iespējams, lai mēģinātu ietekmēt šobrīd izsludinātā iepirkuma rezultātu.

Šogad, RNP rūpīgi izvērtējot līguma priekšmeta specifiku un risku gadījumā, ja tiktu apturēta šī līguma darbība, kā arī visus faktus un apstākļus, tai skaitā to, ka līguma summa netika palielināta, pieņēma lēmumu slēgt vienošanos par līguma termiņa īslaicīgu pagarināšanu ar uzņēmumu SIA “Liftu alianse”. Tādējādi ir nodrošināta Ministru kabineta 02.03.2010. noteikumiem Nr.195 “Liftu drošības un tehniskās uzraudzības noteikumi” atbilstoša liftu darbības nepārtrauktība un tehniskā apkalpošana.

2020. gada jūlijā vairāk nekā 33  RNP apsaimniekotajās daudzdzīvokļu mājās bija apturēta liftu darbība, radot būtiskas neērtības šo māju iedzīvotājiem, īpaši senioriem un jaunajām māmiņām. Lai nekavējoties nodrošinātu liftu remontu, RNP jau 2020. gada jūlija sākumā veica iepirkumu, kas noslēdzās tā paša gada beigās, par liftu remontdarbu veikšanu. Diemžēl iepirkumā pieteicās tikai viens uzņēmums, kas jau pēc iepirkuma procedūras izvirzīja virkni nolikumam un klientu interesēm neatbilstošu papildus prasību. Tā kā tas bija pretrunā ar Publisko iepirkumu likuma prasībām, līgums ar šo uzņēmumu netika noslēgts. Plānoto darbu aizkavēšanās radīja būtiskas neērtības RNP klientiem, tādejādi augusta sākumā tika atkārtoti rīkots iepirkums, kas noslēdzās 2020. gada 17. augustā. Arī nākamajā iepirkumā pieteicās tikai viens uzņēmums – SIA “Recept-Holding Lifts”, nodrošinot uz to brīdi apturēto liftu remontdarbus, kas tika pabeigti 2020. gada decembra sākumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI