DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM prasa Jelgavas novada pašvaldībai skaidrojumus par sadārdzināta īpašuma nomāšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) atkārtoti pieprasījusi konkrētus dokumentus Jelgavas novada pašvaldībai saistībā ar nekustamā īpašuma “Lielvircavas kultūras nams” nomu. Pēc VARAM informācijas, pašvaldība nekustamo īpašumu nomā par 5,2 reižu augstāku summu nekā to nosaka tirgus nomas maksa.  

Pēc VARAM informācijas, pašvaldība 20.maijā noslēgusi nomas līgumu ar SIA “Lielvircava AGRO” par nekustamā īpašuma “Lielvircavas kultūras nams” telpu ekspluatāciju pašvaldības kultūras nama un bibliotēkas darbības nodrošināšanai. Noslēgtais līgums paredz pastāvīgu nomas maksu (5,49 eiro) apmērā par kvadrātmetru bez PVN, taču saskaņā ar Jelgavas pašvaldības pasūtīto atzinumu no nekustamā īpašuma kompānijas SIA “Interbaltija”, telpu, ko pašvaldība iznomā, visvairāk iespējamā tirgus nomas maksa mēnesī bez PVN ir par 5,2 reizēm mazāka, proti, 1,05 eiro par kvadrātmetru. Ministrija secina, ka katru mēnesi no pašvaldības budžeta līdzekļiem par nekustamā īpašuma nomu, kam saskaņā ar visvairāk iespējamo tirgus nomas maksu mēnesī būtu jābūt 1059 eiro bez PVN, tiek maksāti 5538 eiro bez PVN, pārmaksātajai starpībai sastādot 4479 eiro mēnesī bez PVN un 53 748 eiro gadā bez PVN. 

Ņemot vērā, ka pašvaldība ir pasūtījusi un savlaicīgi (trīs nedēļas pirms līgumā noteiktā līguma spēkā esamības termiņa) saņēmusi atzinumu par 5,2 reizes lielāku cenu, ir iespējams, ka rīcība, lemjot par šāda piedāvājuma akceptēšanu, būs pretrunā normatīvo aktu prasībām par pašvaldības pienākumu rīkoties ar finanšu līdzekļiem iespējami efektīvi. Tāpat ministrija atgādina, ka pašvaldība kā nomnieks ir atbildīga par nomas un ar to saistītu lēmumu pieņemšanas procesa caurskatāmību. 

VARAM jau 2.jūlijā bija vērsusies pašvaldībā arī jautājumā par nekustamā īpašuma nomas kārtību un lūdza iesniegt ministrijai dokumentus, kas apliecina objektīvu nepieciešamību mainīt nekustamā īpašuma nomas maksu, kā arī iesniegt skaidrojumus. Taču pašvaldība minēto informāciju ministrijai nav sniegusi.  

Pamatojoties uz iepriekš minēto, ministrija pieprasa Jelgavas pašvaldībai līdz 2021. gada 28. augustam iesniegt dokumentus par pēdējiem trīs gadiem saistībā ar nomas līguma slēgšanu. Tāpat ministrija vērsīsies korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā ar lūgumu izvērtēt, vai nav pieļauti likuma par “Interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā”. Līdz KNAB atzinuma saņemšanai, VARAM aicina pašvaldību nepieņemt lēmumus par turpmāko rīcību uz pašreizējo nomas objektu pēc līguma darbības beigām. 

Atgādinām, ka ministrija jau 22.jūnijā Jelgavas pašvaldībai pieprasīja paskaidrojumus par sadārdzināta īpašuma atsavināšanas plāniem, vēloties konkrēto īpašumu iegādāties par acīmredzami paaugstinātu cenu 500 000 eiro apmērā, neskatoties uz faktu, ka SIA “VCG Ekspertu grupa” 2021. gadā  veicot tirgus vērtības aprēķinu, “Lielvircavas kultūras nama” nekustamā īpašuma tirgus vērtību bija noteikusi 111 600 eiro apmērā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI